Quantcast
Channel: Diva in bucatarie
Viewing all 2169 articles
Browse latest View live

CARTOFI DULCI CU USTUROI SI PARMEZAN LA CUPTOR

$
0
0

Cartofi dulci cu parmezan si usturoi la cuptor sunt pregatiti dupa o reteta pe cat de simpla si usor de pregatit, pe atat de savuroasa. Este genul de reteta pe care o vei repeta de fiecare data cand vei avea ocazia, caci reprezinta cea mai rapida si mai usoara metoda de a gati o portie de cartofi. In maxim 30 minute ai mancarea in farfurie si te poti bucura de gustul deosebit al acesteia.

Pot fi mancati simpli, dar la fel de bine pot fi folositi pe post de garnitura. Noi i-am mancat langa peste (pregatit si acesta la cuptor). Ii folosim si ii gatim ca si cand am avea cartofi obisnuiti, asa ca pot fi intalniti in retete in care au fost fierti, prajiti, copti – in retete sarate, dar si in retete dulci. Am vazut pe cateva canale dedicate gatitului retete de tarte cu cartofi dulci ce pareau foarte apetisante.

Gustul lor dulceag se apropie de cel al dovleacului. Au foarte putine calorii, dar contin carbohidrati sanatosi, vitamina C, vitamina E acid folic (ideal pentru femeile insarcinate) si betacaroten.

Cartofii dulci ar trebui sa existe in meniul tuturor pentru ca au o multimer de beneficii pentru organism. Ajuta la scaderea in greutate si reduc pofta de dulce. Sunt bogati in antioxidanti, asa ca vor ajuta si sistemul imunitar sa se intareasca. Exista persoane care recomanda consumul lor in stare cruda, cu coaja, insa eu nu ma vad experimentand acest lucru.

Avand in vedere faptul ca sunt considerati unul din cele mai sanatoase alimente, ar fi pacat sa nu ne bucuram de proprietatile dar si de gustul foarte bun al acestora.

Am ales sa ii gatesc in cea mai simpla si usoara reteta, la cuptor. Condimentul pe care l-am folosit se numeste “7 piperi”. Cine nu are in casa un asemenea consiment isi poate pregati singur, punand toate ingredientele pe cere le voi enumera intr-o cutiuta (in cantitate egala), punem capacul cutiutei si apoi o scuturam pana se amesteca bine toate acestea. Iata de ce avem nevoie: piper negru, boia de ardei dulce, chimion macinat, coriandru macinat, cuisoare macinate, nucsoara macinata, cardamom macinat.

Daca aceasta combinatie nu este pe gustul nostru o inlocuim cu piper negru macinat, dar este mare pacat sa nu incercam sa ne bucuram de experiente senzoriale noi si placute.

Nu va mai retin atentia si va las sa vedeti cat de usor se pregatesc cartofii dulci cu parmezan si usturoi.

 

INGREDIENTE:

(pentru 4-6 persoane)

4 cartofi dulci mari-foarte mari

150 ml ulei de masline

1 lingurita cu varf sare

1 lingurita Mix de condimente libaneze “7 piperuri” ce contine: piper negru, boia de ardei dulce, chimion macinat, coriandru macinat, cuisoare macinate, nucsoara macinata, cardamom macinat1 lingurita

1 lingurita usturoi pudra

2 linguri parmezan ras fin

1/4 legatura patrunjel verde

PREPARARE:

Curatam cartofii de coaja si ii spalam, apoi ii taiem felii subtiri ce vor fi la randul lor taiate in bastonase (de grosimea degetului mic). Intr-un vas foarte mare amestecam pana la omogenizare uleiul de masline cu sare, 1/2 lingurita usturoi pudra (restul presaram la final) si 7 piperuri (sau piper negru macinat )

 

Punem cartofii peste ulei, ii invartim cu mainile pentru a fi siguri ca sunt acoperiti uniform de ulei si condimente, apoi ii punem in tava cuptorului si ii coacem in cuptorul preincalzit la 200°C.

 

Dupa 10 minute putem sa ii rasucim pe cealalta parte si intoarcem tava daca cuptorul coace mai tare in spate. In 20 minute cartofii ar trebui sa fie moi, cat sa intre usor furculita in ei. In functie de cuptorul din dotare si de grosimea bastonaselor, este posibil sa aiba nevoie de inca 5 minute de coacere.

Cand sunt gata ii scoatem, presaram restul de usturoi pudra, parmezanul ras foarte fin si patrunjelul tocat.

In bucataria mea miroasea foarte bine!! Cu greu am reusit sa fac poza la tava, ai mei nu au rezistat mirosului si gustului – mi-au furat cativa cartofi imediat cum i-am scos din cuptor. Si s-au terminat imediat!

Asta va doresc si voua!


PIZZA CU DOVLEAC SI FETA

$
0
0

Pizza cu dovleac si branza feta este perfecta pentru toamna, cand bostanul devine vedeta anotimpului. Este delicioasa si o sa va cucereasca de la prima vedere si pana ultima bucatica.

Daca as putea sa va transmit gustul prin acest ecran as face-o, dar nu-mi ramane decat sa va rog sa va puneti imaginatia la treaba si sa va ganditi cum arome si gusturi opuse se impletesc perfect in aceasta pizza gourmet.

Reteta este simpla, pe placul vegetarienilor, dar ii va incanta si pe cei dipusi sa incerce mereu ceva nou. Fara experiente noi viata ar fi plictisitoare!

Pizza asortata la culorile si aromele toamnei mi-a placut din momentul in care m-am hotarat sa o pregatesc.

Se si vede ca prima felie a fost a mea.

Mi-am dorit o pizza cu blat subtire, cu gust bun, peste care sa isi etaleze frumusetea dovleacul, iar gustul dulceag al acestuia sa fie echilibrat de feta. Si, nu m-am oprit la acest lucru. Am adaugat foarte putin ulei picant si o mana generoasa de rucola.

Pregatirea acestei retete este foarte simpla, umplutura se realizeaza cat ai bate din palme, cu ingrediente foarte usor de procurat. Nu este costisitoare si nu necesita tehnici speciale de lucru, asa ca va cuceri pe oricine o va incerca. Presupun ca cei care vor fi primii indrazneti vor fi fix aceia care isi doresc lucruri pline de savoare, experiente culinare greu de egalat.

Blatul nu este altceva decat un aluat cu faina, apa, sare si putin ulei. Un  fel de paine. Partea buna este ca aluatul poate fi lasat in frigider pana a doua zi. Va dospi si la rece.

Pentru umplutura cu dovleac am folosit tigaia gratar. Am calit putin dovleacul pe ambele parti, doar cat a avut nevoie gratarul sa isi lase urmele pe felii. O alta noutate a fost faptul ca am folosit frunzele de salvie. Mi se pare ca au dat aroma perfecta. Ar fi pacat sa le excludem din reteta.

Iata si o poza cu pizza mea cu dovleac si feta. Nu-i asa ca este frumoasa? Gustul il veti descoperi voi…

 

INGREDIENTE:

(2 buc. pizza 24-26 cm)

Pentru blat – 2 pizza subtiri cu diametrul 26 cm:

250 g faina + faina pentru tapetat formele

120 ml apa calduta

4 g zahar

4 g sare

10 g drojdie proaspata

30 ml ulei masline sau ulei floarea soarelui

 

Pentru topping:

(pentru 2 buc.pizza)

250 g dovleac placintar

1 lingura ulei

5-6 linguri suc gros de rosii

18 frunze de salvie

250 g mozzarella rasa

200 g feta

2 linguri ulei picant masline

2 maini rucola

PREPARARE:

Daca avem ingredientele pentru aluat gata cantarite, putem trece la treaba. Punem faina cu sarea intr-un bol si le amestecam. In mijloc facem o gaura, adaugam drojdia si zaharul, apoi turnam apa calduta. framantam putin aluatul, apoi incorporam uleiul de masline. Daca nu avem ulei de masline putem pune si ulei de floarea soarelui.

 

Framantam aluatul pana devine neted si nu se lipeste de maini, apoi il lasam intr-un bol acoperit cu un prosop pana isi dubleaza volumul (cam 45-60 minute)

Am sa va spun ca eu pun o folie alimentara direct pe aluat, pentru ca acesta sa nu faca crusta.

Cat timp dospeste aluatul, pregatim toppingul. Taiem dovleacul, curatam partea pe care o gatim de fibre si seminte, apoi indepartam coaja si taiem felii cu o grosime de 4-5 mm. Acestea, la randul lor vor fi taiate in 2 sau 3, in functie de lungimea dovleacului.

 

Incingem tigaia tip grill, turnam 1 lingura ulei din loc in loc, apoi punem feliile de dovleac si le rumenim usor pe ambele parti.

 

Impartim aluatul in doua si il intinem in forma rotunda. Cu mana sau cu un sucitor. Presaram putina faina pe fundul tavii, punem aluatul in tava, il ungem in strat foarte subtire cu suc de rosii si aranjam jumatate din frunzele de salvie.

 

Presaram jumatate din cantitatea de mozzarella, aranjam jumatate din cantitea de dovleac, apoi punem jumatate din cantitatea de feta taiata cubulete.

 

Coacem pizzain cuptorul preincalzit la 220-240°C (mereu la temperaturi mari) pentru 15-22 minute (in functie de cuptor).

Cand este gata o scoatem turnam foarte putin ulei picant urmand un cerc la 2 cm de margine, apoi aranjam rucola.

 

Pana sa bag a doua pizza in cuptor jumatate din prima era deja terminata. Aveam si scuza pregatita: nu pot sa dau altora pana nu verificam daca este buna.

Si a iesit o pizza foarte buna!

Sa va spun cum mirosea in bucataria mea?

Salata de dovleac copt cu microgreens si branza de capra

$
0
0

Salata de dovleac copt cu quinoa, microgreens si branza de capra este propunerea mea pentru cei care isi doresc sa incerce o reteta gustoasa si sanatoasa. Combinatia de culori, arome, texturi te incanta de la prima vedere si te cucereste cand incepi sa o mananci.

Prietena mea a terminat singura un castron mare, asa ca dovada mai buna zau daca as gasi.

Dovleacul este una din sursele foarte bune de caroten, foarte importanta in aceasta perioada a anului. Pe langa gustul bun, trebuie sa profitam si de toate calitatile dovleacului, vedeta toamnei, fiind o sursa buna de magneziu, fier, calciu, fosfor, enzime, vitamine (A, B, E si C) si saruri minerale. Am citit la un moment dat despre dovleac faptul ca ar fi pentru cei care au probleme legate de insmonie, obezitate, constipatie, astm sau sterilitatea femeilor.

Cei care isi fac probleme legate de dieta pot sa consume dovleac fara sa teama de nimic! Are cel mai scazut nivel de calorii dintre toate legumele.

Combinatia fericita dintre dovleac copt si branza am folosit-o si intr-o salata de paste sau am gratinat dovleacul cu branza roquefort nuci. Toate aceste retete mi se par absolut fabuloase din punct de vedere al gustului, al combinetie de dulce-sarat.

Despre quinoa nu am sa va spun prea multe. Toata lumea o considera un superaliment, datorita faptului ca aceasta contine noua aminoacizi esentiali pentru organism, dar si continutului mare de fibre, vitamine, minerale ce ne ajuta sa ramanem sanatosi daca consumam regulat aceasta cereala.

Vedetele acestei salate sunt insa aceste plante mici si gingase, cunoscute sub denumirea de microgreens. Cu acestea nu cred ca s-au familiarizat foarte multe persoane. Acesta este motivul principal pentru care am creat aceasa salata.

Microplantele / microgreens nu sunt doar mici plantute, rasaduri de legume si ierburi, ce au devenit un fel de trend culinar. Oameni le folosesc si pentru gust, dar si pentru a beneficia de proprietatile acestora.

Putem spune ca in momentul in care samanta uneiplante incepe sa creasca , ea devine un germen. Cand germinarea incepe sa creasca se transforma in microplanta (microgreen). Sunt pline de antioxidanti, iar consumul regulat ajuta in preventia diverselor boli (obezitate, diabet, boli cardiace sau hipertensiune arteriala). Daca ne-am hotara sa ne crestem singuri acasa aceste mici plante ar trebui sa avem cunostinte despre temperaturi, umiditate, lumina, consistenta solului. Personal nu as avea timp si rabdare, asa ca le voi cumpara de fiecare data cand voi dori sa le folosesc (se gasesc in marile supermarketuri/hypermarketuri).

De ce sa folosim microgreens in mancare? Iata motivele mele:

  • aduc un plus de savoare supelor si salatelor
  • pot inlocui legumele langa omleta sau frittata
  • aduc un plus de arome sandwich-urilor, burgerilor
  • sunt estetice, devenind un decor pentru orice prezentare gourmet sau doar pentru a impresiona musafirii
  • pot fi folosite chiar si in smoothie, sucuri, pireuri

Dar, mult mai multe idei si informatii despre microgreens veti avea daca urmariti  la finalul retetei  filmul realizat in cadrul proiectului “Gatesc cu Prietenii” ce se desfasoare live pe facebook.

 

INGREDIENTE:

1/2 dovleac placintar (1 kg inainte de coacere)

200 g branza de capra

80 g quinoa

160 ml apa

microgreens: ridiche, nasturel, broccoli, naut, varza, flori comestibile.

ulei de masline

sare

piper

Optional: otet balsamic.

PREPARARE:

Pentru a pregati aceasta salata incepem cu dovleacul. Spalam coaja bine, apoi il taiem felii si le coacem pana acestea se rumenesc usor si pulpa devine moale (dar nu prea moale, in genul flescait!)

 

In acest timp spalam foarte bine quinoa (altfel va fi amara) si o fierbem la foc mic, cu capac, in jur de 15 minute. Cand este fiarta oprim focul si amestecam bobitele cu furculita pentru a le separa. Lasam quinoa sa se raceasca.

 

Taiem branza de capra cubulate. Punem intr-un castron dovleacul copt (am folosit cam 1/2 din dovleacul copt, adica in jur de 1 kg dovleac cantarit inainte de coacere), branza de capra, quinoa si microplatentele. Asezonam cu sare, piper, adaugam ulei de masline (dupa gust) si amestecam. Gustam si adaugam in functie de gusturi sare, piper sau otet balsamic.

Otetul balsamic l-am folosit la final, doar ca sa incerc si varianta aceasta si chiar este o propunere ff gustoasa, merita sa o incercati.

Iata si filmul cu retete pregatita live. Sper sa va placa, are informatii foarte utile.

Ep. 37 Gatesc cu prietenii. Azi gatim cu Microgreens Romania

Ep. 37 Gatesc cu prietenii. Azi gatim cu Microgreens Romania

Publicată de divainbucatarie.ro pe Vineri, 19 Octombrie 2018

 

 

 

 

GOGOSI DE POST CU MERE SI STAFIDE

$
0
0

Gogosi de post cu mere si stafide sunt categoric cele mai bune si  mai delicioase dintre gogosile de post. Fara umpluturi, fara sa exageram cu zaharul sau gemurile pentru a compensa gustul ce poate parea prea simplu, gogosile acestea sunt ceea ce eu as numi senzationale.

Ma gandesc ca atunci cand am pofta de gogosi de post cu gem pot manca o simpla felie de paine cu gem. Cam tot asta as avea.

Dar, in cazul celor de fata, cu mere si stafide ,avem o alta poveste. Povestea celor mai bune gogosi. Si daca nu ar fi, nu s-ar povesti…

Totul a inceput acum vreo doi ani cand am facut niste gogosi cu mere si stafide, traditionale pentru olandezi. Reteta este aici. Ei le mananca in noaptea de revelion. Ei bine, atat de mult au placut acestea tuturor celor care le-au incercat, incat mi-am spus ca trebuie sa le fac si intr-o varianta fara oua si lapte, astfel incat sa vin in ajutor celor care tin post sau celor au un regim de viata vegan. Si iata ca am reusit.

De ce nu am ras merele, asa cum obisnuiesc multi sa o faca? Pentru ca imi place combinatia de gusturi si texturi. In gogosile acestea ai parte de ceea ce cauta toata lumea: aluat fin, pufos, placut la gust, in care cubuletele de mere usor acrisoare vin si balanseaza stafidele dulci. Echilibrul este perfect.

Eu am ales sa le prajesc in ulei. Sigur, merg si la cuptor, dar nu obtinem aceeasi textura.

Gogosile sunt acel desert spornic si economic cu care putem satura familia dar si vecinii, prietenii. Dar, daca le tinem doar pentru ai nostrii, pot fi mancate si a doua zi. Fix asa am facut eu. Si-au pastrat gustul, au fost la fel de bune ca in prima zi, dar la acest lucru este posibil sa fi contribuit si faptul ca le-am pastrat acoperite ermetic.

Mai multe retete de gogosi pregatite de mine gasiti aici. 

Daca va plac deserturile de post sau sunteti in cautarea unor idei, va puteti inspira de aici.

Gogosile mele cu mere si stafide sunt atat de bune incat nici nu realizezi ca nu au in componenta lapte si oua.

INGREDIENTE: 

2 mere foarte mici sau 1 mar mediu

500 g faina

1 varf cutit sare

120 g zahar pudra

coaja rasa de la 1 lamiae

100 ml ulei

200 ml apa calduta

25 g drojdie proaspata

2 lingurite esenta rom

40 g stafide

200 ml apa +2 linguri suc lamaie

PREPARARE:

Pentru modul de preparare va invit sa urmariti filmul de pe canalul de youtube.

 

Cateva indicatii in plus, ce nu au fost trecute in scris in video:

 

  • aluatul se framnta in jur de 3-4 minute
  • putem sa ne ungem mainile cu ulei in momentul in care modelam bilutele de aluat
  • gogosile se prajesc in baie de ulei bine incins – daca nu este bine incins vor abosrbi mult ulei
  • nu umplem tigaia cu gogosi, trebuie sa lasam loc sa se intoarca

 

 

Le mancam imediat, dar pot fi pastrate in cutie etansa cateva zile.

 

 

PLACINTA SARATA CU BRANZA IN FOI DE LAVAS

$
0
0

Ieri a fost zi de facut placinta cu branza! Dar nu desert! Placinta sarata pentru gustare sau cina, avand alaturi o cana de sana, chefir, iaurt sau simpla. Dupa pofte si gust.

Am pregatit placinta sarata cu branza in foi lavas, un fel de burek, dar cu foi usor mai grosute decat cele de placinta obisnuite.

Foile de lavas arata ca niste lipii foarte subtiri si sunt cunoscute si sub denumirea de paine armeneasca. Acestea sunt atat de subtiri incat au nevoie de doar 30 secunde pentru a fi coapte. Foile de lavas pot fi pastrate mai multe zile, dar pot fi si congelate sau uscate si rehidratate pentru a fi folosite. Se gasesc in forme rotunde sau dreptunghiulare. Eu le-am cumparat cand am fost in vacanta in Republica Moldova si le-am pastrat in congelator pana acum (2 luni).

In pachet erau 2 foi foarte mari, impaturite fiecare ca un plic. Asta m-a ajutat mult la portionare. Pentru umplutura am ales o combinatie de branzeturi ce nu poate da gres, asa ca orice mofturos va fi incantat de gustul acestei placinte. Branza de vaci am folosit tipul uscat, nu cel cremos sau cu smantana, feta (dar merge si telemea) si mozzarella. Nu am folosit verdeturi, ceapa, condimente speciale. M-am bucurat de gustul branzei.

Cea mai cunoscuta placinta cu branza sarata este placinta dobrogeana, initial am vrut sa o pregatesc pe aceasta, dar mi-am adus aminte de aceste foi si am vrut sa le testez.

A iesit o placinta moale, pufoasa, cu umplutura gustoasa. Fiul meu nu a mai vrut sa manance la pranz altceva in afara de aceasta placinta. Este adevarat ca a fost un pranz tarziu, pe la ora 16.00 si mirosul placintei in bucatarie l-a facut sa excluda orice i-am propus sa incerce inainte de placinta.

Initial, din aceste foi vroiam sa fac triunghiuri pe care as fi vrut sa le gatesc in putin ulei cu unt, dar prietena mea tocmai postase pe Instagram fix acest lucru. Foile de lavas le-am cumparat cand am fost impreuna in vacanta. Ar fi parut ca ne luam una dupa alta. Cum ar fi fost sa pun si eu acelasi lucru? Oricum, noua ni se intampla multe lucruri la fel, fie ca ne vorbim, fie ca nu. Stau sa ma intreb daca cineva de acolo de sus le potriveste special sau doar se amuza pe seama noastra. Sa nu credeti ca spun prostii. Cand racesc eu, raceste si ea. Am avut o mica problema la coloana, apoi a avut si ea. Apoi am descoperit ca fratii sunt nascuti in aceeasi zi.  Dar, toate acestea sunt lucruri care ma amuza si ma bucur ca imi este prietena.

Revenind la placinta mea cu branza sarata as vrea sa va spun ca la gustul final a contribuit din plin, pe langa branza, sosul béchamel. Il ador! Am facut o cantitate foarte mare pentru lasagna, asa ca, ce mi-a ramas, l- am folosit la aceasta placinta.

Dar, nu va mai retin atentia si va las sa vedeti cat de usor se face.

 

 

INGREDIENTE:

2 foi placinta lavas armenesc (290 g)

450 g branza de vaci uscata gen perlute de branza (folosesc brandul Oke – il identificati dupa punga mare verde)

250 g branza sarata (telemea sau feta)

150 g mozzarella rasa

100 g smantana grasa

4 oua medii

350-400 g sos béchamel + 50 g cascaval ras

100 ml ulei pentru uns foile

PREPARARE:

Pregatirea acestei placinte ne ia maxim 10 minute daca avem sosul béchamel gata pregatit. Altfel, mai punem la socoteala inca 15 minute. Se face usor, urmati instructiunile din link-ul de la ingrediente.

Foile lavas au fost dezghetate.Amestecam intr-un bol toate branzeturile rase (cu exceptia cascavalului ce a fost pus in sosul béchamel).

 

Intr-un bol mic batem ouale, apoi le amestecam cu smantana si le turnam peste branzeturi. Amestecam usor pana omogenizam compozitia.

 

Ungem fundul tavii cu putin ulei, aranjam prima foaie desfacuta si punem o treime din cantitatea de branza. Acoperim cu marginile primei foi, le ungem si pe acestea cu putin ulei, apoi punem un strat de béchamel amestecat cu cascaval ras si o treime din cantitatea de branza.

 

Peste acesta vine foaia a doua de lavas, tehnica de aranjare, ungere cu ulei si umplere fiind aceeasi de mai sus. Terminam asamplarea placintei cu sosul béchamel pe care il intindem uniform.

 

Coacem placinta 35-40 minute sau pana se rumeneste frumos.

Cand scoatem placinta din cuptor va fi crescuta, umflata, dar cand se raceste mai scade. Asteptam in jur de 10-15 minute inainte de a o taia cu un cutit foarte bine ascutit.

Apoi, ne putem bucura de placinta. Inca este foarte calda!

Si foarte buna!

 

 

 

 

 

 

CHIFTELUTE MARINATE

$
0
0

 

Reteta de chiftelute marinate este una din cele mai intalnite retete in bucatariile din tara noastra. In functie de zona, traditii si anotimp reteta poate fi usor modificata, dar in esenta este aceeasi. Despre aceasta reteta putem spune clar ca am incercat-o cu totii si chiar m-as lansa in discutii in care as putea argumenta de ce reteta aceasta poate fi incadrata la retete traditionale.

Reteta clasica de chiftelute marinate este foarte gustoasa si foarte usor de pregatit si este prezentata mai jos pas cu pas, cu poze pentru fiecare etapa de pregatire.

Este o reteta in care nu ai nevoie de tehnici speciale sau ingrediente complicate. Partea buna este ca sosul nu are faina! Nu are nevoie.

Chiftelute marinate au existat in viata oricarui copil. Fie pregatite de bunici, fie pregatite de mama, fie mancate prin vecini sau la restaurant, in tabara, la picnic sau cantina de la birou, chiftelutele marinate sunt acele bunataturi  de nerefuzat.

Reteta ieftina, gustoasa, simpla si savuroasa, o poate pregati orice incepator in ale gatitului.

Fiul meu cand era mic, in locurile unde nu putea comanda pizza sau paste, alegea snitel sau chiftelute marinate. Cred ca in proportie de 90% cand isi alegea chiftelutele in restaurant pleca cu bluza cu 2-3 stropi din sos. Dar, asta conta prea putin.

Eu insa nu le iubeam prea tare in sos cand eram mica. Le preferam simple, eventual insotite de o portie mare de cartofi prajiti.

Carnea din care pregatim chiftlele poate fi doar din porc, vita, pui, curcan, miel, peste sau carne amestec : porc+vita, porc+vita+miel (the best! – vezi chiftelutele bunicii), porc+pui, vita+pui sau orice combinatie vi se pare interesanta.

In ceea ce priveste asezonarea lor cu condimente recomand sa gasiti combinatia care va place. In functie de tipul de carne pot fi insotite de usturoi, ceapa, legume, patrunjel sau marar, cimbru sau busuioc, pot fi cartofi sau miez de paine sau amandoua si multe altele (ceapa cruda sau calita).

Pentru reteta de mai jos, reteta clasica, am folosit chiftelute simple din carne amestec, dar la fel de bine ar merge si chiftelute din legume (din cartofi sau dovlecei) sau chiftelute de peste.

Langa chiftele cel mai adesea ajunge pe post de garnitura un piure de cartofi, dar la fel de bine pot fi insotite de paste sau cartofi pregatiti la cuptor (wedges sau Batata Harra), dar si cartofii taranesti. 

 

INGREDIENTE:

Pentru chiftelute:

250 g carne de porc

500 g carne de vita

250 g carne de miel

2 cepe medii tocate cat mai marunt

2 morcovi tineri subtiri – rasi fin

1 felie groasa franzela (2-3 cm grosime)

1 ceasca lapte – 150 ml

1 cartof mediu (400g) ras

2 oua

20 ml apa minerala

2 catei usturoi pisati

1/2 legatura marar

2 crengute cimbru sau 1/4 lingurita cimbru uscat

sare

piper

1/4 lingurita nucsoara

250 g faina  – pentru a tavali chiftelele

ulei pentru prajit

Pentru sos:

700 ml sos de rosii

2 linguri rase zahar

20 ml otet

1 lingurita boabe piper

2 catei usturoi

1 frunza dafin

sare dupa gust (1 lingurita)

 

PREPARARE:

Vom incepe cu pregatirea chiftelelor, caci au nevoie de putin timp de odihna dupa prajire. Chiftelutele aceastea le-am pregatit inca de acum o luna, dar erau in varianta simpla, fara sos. Sunt facute dupa metoda bunicii mele, care prajea morcov si cartof langa ceapa, ceea ce le dadea un gust mult mai bun.

Intr-un vas incapator punem cele trei feluri de carne tocata. Le asezonam cu sare, piper si nucsoara, apoi adaugam apa minerala, mararul tocat si frunzele de cimbru. Painea inmuiata in lapte si scursa va fi tocata cu carnea sau faramitata foarte bine daca avem carnea gata tocata din supermarket. In putin ulei calim ceapa. Cand devine sticloasa adaugam morcovul si cartoful si le calim pana se inmoaie usor.

Punem legumele peste carne, amestecam putin, apoi adaugam usturoiul pisat si 2 oua batute. Modelam chiftelutele in palmele umezite cu apa. Facem bile mari, apoi le aplatizam, iar la final dam chifteaua prin faina. Dar nu foarte multa faina! Crusta va fi prea tare dupa prajire.

Le prajim la foc mediu, in ulei bine incins, care sfaraie.

Scoatem chiftelele pe un servet de hartie ce va absorbi surplusul de ulei, apoi le punem intr-o cratita incapatoare.

Continuam cu pregatirea sosului. Punem sosul de rosii cu zahar, sare, piper si otet la fiert – cam 3-4 minute.

 

Adaugam usturoiul pisat si frunza de dafin si continuam sa fierbem inca 4-5 minute, la foc mic. Luam sosul de pe foc si il turnam peste chiftelute.

Dam totul in cateva clocote, apoi luam de pe foc, acoperim cu un capac si lasam sa astepte in loc cald pana mancam. Adica 10-15 minute.

 

Putem manca chiftelutele cu piure de cartofi sau paste. Sau simple, cu paine. Sigur folosim putina paine sa stergem urmele de sos din farfurie.

Ce spuneti? V-am facut pofta?

Daca le pragtiti nu uitati sa imi trimiteti pozele. Le voi publica cu drag.

Va astept pe grupul GATESC CU PRIETENII, unde puteti posta si retetele voastre

 

 

SPAGHETTI CU RATATOUILLE SI CIUPERCI

$
0
0

Spaghetti cu ratatouille si ciuperci sunt propunerea mea pentru cei care iubesc pastele cu sos bun. Daca sunteti doritori de experimente noi in bucatarie, atunci reteta aceasta o sa va cucereasca.

Cand spunem”ratatouille” gandul ne duce inevitabil la delicioasa tocanita frantuzeasca din legume prospete. Este cunoscuta si iubita in toata lumea. Reteta clasica pentru ratatouille, asa cum a gatit-o Julia Childs, o puteti gasi in link-ul acesta.

Cam despre asta este vorba si in reteta de mai jos. Tocanita de legume se transforma in cel mai placut sos de acompaniat Spaghetti Antonio di Vaio. Pastele sunt facute din grau dur, cu o textura perfecta pentru retetele de acest gen.

Imi plac pastele acestea pentru gustul si textura lor dupa procesul de fierbere, dar si pentru ca nu se lipesc, asa ca le folosesc de cate ori am ocazia.

Am avut placuta surpriza sa gasesc in camara doua pachete de spaghetti cumparate de sotul meu, de parca ar fi stiut ca mi-am propus sa fac o reteta speciala cu ele. Dovada a acestui lucru sunt si retetele de spaghetti cu chiftelute si sos de rosii, spaghetti cu ciuperci, praz si pesto vegan de broccoli, penne alla vodka, paste cu sos de ardei rosu, paste cu pui si ciuperci in sos alb, paste cu piept de pui si sos de ceapa.

Spaghetti cu ratatouille cu ciuperci se transforma intr-un fel consistent, satios si foarte gustos ce se pregateste foarte usor. Ca sa va conving de acest lucru am prezentat reteta pas cu pas mai jos, aproape fiecare etapa fiind surpinsa intr-o poza. Urmarind etapele din poze, chiar si un copil ar putea face reteta.

Am tot incercat de-a lungul timpului sa pun in retete cat mai multe legume, cat mai multe culori. Obtinem pe langa gustul foarte bun si un aspect atat de frumos al mancarii, incat iti vine sa o mananci cu ochii.

Pentru un ratatouille delicios avem nevoie in mod special de vinete, ceapa, ardei, dovlecei si rosii. Le-am pus pe toate, dar si ceva in plus.

Cateva ciuperci uitate in frigider au adus un plus de savoare si textura sosului nostru. Desi in poza ingredientelor am folosit rosii proaspete, acestea nu aveau parfumul si gustul rosiilor de vara, asa ca le-am inlocuit cu pulpa de rosii din conserva.

Daca celebra tocanita frantuzeasca a ajuns celebra printre copii datorita filmului, eu cred ca si reteta de mai jos o sa fie pe placul lor.

Sunt convinsa ca mamicile vor fi incantate sa le pregateasca acestora ceva bun si sanatos, o reteta simpla si destul de rapida.

Pentru a pastra ideea retetei ratatouille nu vom curata vanata si dovlecelul de coaja si vom sota legumele adaugand treptat legumele in aceeasi tigaie.

Sotarea o vom face la foc mediu-mare.

Reteta poate fi adaptata in perioada postului sau de catre cei care au un regim de viata vegan prin eliminarea parmezanului din reteta.

Exista magazine sau supermarketuri care comercializeaza parmezan sau alte branzeturi vegetale, asa ca putem recurge la acestea pentru a inlocui parmezanul clasic.

Dar, ma gandesc ca mai bine trecem la fapte si va invit sa descoperiti cum se face cea mai buna reteta de spaghetti cu sos de legume.

Si, daca pregatiti spaghetti cu ratatouille si ciuperci, va astept pozele. Le voi publica pe toate.

Daca veti dstribui reteta veti avea parte de multumirile mele anticipate.

 

 

INGREDIENTE:

(pentru 6 persoane)

500 g spaghetti Antonio Di Vaio

1 ceapa medie

2 cepe verzi

150 ml ulei masline

250 g vanata

200 g dovlecel / zucchini

1/2 ardei gras rosu

1/2 ardei gras verde

2 mini ardei dulci galbeni

1 mini ardei dulce portocaliu

300 g ciuperci

400 g pulpa de rosii

1 lingura pasta rosii

sare

piper

1/2 lingurita zahar

3 catei usturoi pisati

150 ml apa/ supa legume

2-3 polonice din apa in care au fiert pastele

60 g parmezan ras fin / sau alte branzeturi vegetale

Pentru decor:

frunze de busuioc

parmezan ras  / sau alte branzeturi vegetale

PREPARARE:

Primul pas pe care il vom face este acela de a ne pregati ingredientele la indemana, apoi punem oala (in care fierbem spaghetti) cu apa si sare la fiert.

Tocam vanata cubulate mici, le saram si le punem intr-o sita la scurs pentru 20-30 minute.

 

In acest timp tocam ceapa galbena si cea verde, apoi le calim in ulei bine incins.

 

Adaugam vinetele si le sotam pret de 3-4 minute. Tocam ardeii in cubulete mici spre medii.

 

Ii punem peste vinete si ceapa si continuam sa sotam inca 2 minute. Adaugam ciupercile tocate cubulate si continuam  sotarea inca 1 minut.

 

Punem dovlecelul tocat cuburi, sotam 1 minut, apoi adaugam pulpa de rosii, pasta de rosii, apa, usturoiul pisat, sare, piper si zahar.

 

Amestecam, punem un capac si lasam la foc mic in jur de 4-5 minute. In acest timp punem  pastele la fiert in apa cu sare in  momentul in care clocoteste. Le fierbem 6 minute, desi au nevoie de 8 minute. Cele 2 minute care lipsesc vor fi minutele in care pastele vor fierbe alaturi de legume.

Punem 2 polonice mari din apa in care au fiert pastele peste legume. Mai pastram 1 polonic de lichid pentru ca este posibil ca acesta sa fie absorbit de paste si legume. Punem pastele peste legumele sotate, amestecam usor, apoi le intoarcem pe foc pentru 2 minute.

 

Cu 30 secunde inainte de a opri focul punem parmezanul peste pastele cu ratatouille si ciuperci si amestecam astfel incat acesta sa ajunga pe toate pastele.

Luam de pe foc si mancam imediat. Cu pofta mare!

 

Nu-i asa ca va tenteaza si pe voi?

 

 

 

 

 

 

 

 

RULADA DE PUI CU SOS DE ROSII SI VIN

$
0
0

Rulada de pui cu sos de rosii si vin se pregateste foarte usor si este atat de buna incat o veti reface de cate ori veti avea ocazia. O putem servi atat ca aperitiv, cat si ca fel principal daca ii punem alaturi un piure de cartofi si o salata verde.

Am pregatit o rulada din carne tocata de pui fragezita cu putin vin si umpluta cu cuburi de legume frumos colorate, dar si o rulada din piept de pui, umplut cu fasii de legume. Amandoua tipurile de rulade au fost pregatite la cuptor. Pentru cea din carne tocata va las mai jos prezentarea etapelor pas cu pas, iar metoda de preparare pentru rulada din piept de pui este prezentata intr-o postare mai veche in acest link (fara sunca in reteta de azi).

Pieptul de pui este tipul de carne care nu imi place. Nu m-am impacat cu pieptul de pui la gratar niciodata. Mi se pare o macare fada. Pieptul de pui pregatit in rulade cu legume este o alta poveste. O poveste cu gust, asa ca va promit ca nu veti regreta daca veti incerca rulada de pui cu sos de rosii si vin.

Vincon, unul din cei mai mari producatori de vinuri din  Romania, a lansat anul trecut pe piata un nou brand de vinuri care completeaza portofoliul din mainstream. Denumirea “sigillum” ne duce cu gandul la vremuriule stravechi, cand vitele si pietrele de hotar erau inseminate cu danga (cu o cifra sau litera cu fierul inrosit).

Noul brand se asociaza la nivel vizual cu blazonul arhaic moldovenesc, ilustrat in noul logo.  Designerul Ion Barbu a pus in valoare autenticitatea si istoria viticola a regiunii Moldova, astfel incat noul brand sa revendice traditia vinului moldovenesc prin nume, blazon si eticheta.

Despre vinul folosit in aceasta reteta pot sa va spun ca este proaspat si echilibrat, cu arome de flori de tei si salcam, completate de note proaspete de citrice.

Se serveste la 8-10 grade si este ideal alaturi de o salata sau preparate din peste sau carne de pasare.

Din acest motiv al ales carnea de pasare. Am pus vin atat in rulada, cat si in sosul de rosii si as vrea sa va spun ca este o experienta placuta din toate punctele de vedere. Gust, miros si aspect de nota 10! Si asta nu am spus-o eu, ci cei care au gustat.

Si, daca veti pregati si voi reteta va astept impresiile. Si pozele!

 

INGREDIENTE:

Pentru rulada din carne tocata:

500 g carne de pui tocata

1 felie franzela

1 ou mediu

1 lingura vin Muscat Ottonel

1/4 legatura patrunjel

1/2 lingurita condiment 7 piper

2 lingurite pesmet

piper

sare

Pentru umplutura: 

1/4 ardei gras rosu

1 felie de 5 cm inaltime dovlecel

1/2 dovleac foarte mic

1/4 vanata mica

2-3 linguri parmezan fasii

2 linguri ulei

Pentru sos:

500 ml sos gros de rosii (de tipul passata)

2 lingurite zahar

1 lingurita boabe piper

100 ml vin Muscat Ottonel

1 frunza dafin

Pentru rulada din piept de pui sau alte rulade de tip aperitiv va invit sa va inspirati de aici.

PREPARARE:

Pregatim ingredientele la indemana, apoi gustam vinul. 🙂 )) Cred ca oricine gusta ceva ce nu a mai probat pana in acel moment, macar pentru a se edifica daca este ceea ce isi doreste sa foloseasca in reteta. Si da, in reteta de mai jos, vinul acesta merge perfect.

 

Tocam legumele in cuburi de marime medie si le sotam timp de 3 minute. Nu le calim foarte mult pentru ca procedeul de gatire va continua si in cuptor. Le scurgem bine de ulei, intr-o sita.

Continuam sa calim ceapa tocata marunt in putin ulei. O scurgem bine, intr-o sita, inainte sa o punem peste carne. Adaugam patrunjelul tocat si condimentele, apoi un ou batut si amestecam pana omogenizam compozitia. Punem si putin pesmet (2-3 ingurite).

 

Turnam putin vin (cam 30 ml) si amestecam pentru ultima oara.

Intindem carnea pe o folie de staniol peste care presaram faina si pesmet.  Se poate si fara. sau putem folosi hartie de copt. Punem pe lungimea viitoarei rulade un rand de legume si parmezan. Acesta are rolul de a ajuta legumele sa se lipseasca mai bine, dar si gustul final al ruladei este influentat de prezenta parmezanului.

 

Coacem rulada in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 30-35 minute, apoi o scoatem din folie si o lasam sa se rumeneasca pe ambele parti.

Cat timp se coace rulada putem pregati sosul de rosii. Punem la fiert sostul de rosii cu vinul, frunza de dafin, sare, zahar si boabe de piper.

Il lasam sa fiarba in jur de 4-5 minute, la foc mic, din momentul in care da in clocot.

Lasam rulada sa se raceasca putin inainte de a fi taiata. Se va taia foarte frumos.

Daca vreti sa vedeti cum am pregatit aceast rulada, va invit sa urmariti live-ul de pe facebook, din episodul 39 “Gatesc cu Prietenii”, alaturi de Noa Lupu.

Ep. 39 Gatesc cu prietenii – cu Noa Lupu gatim rulada de pui cu sos de rosii si vin -Muscat Ottonel – Sigillum Moldaviae – Vincon Romania

Ep. 39 Gatesc cu prietenii – cu Noa Lupu gatim rulada de pui cu sos de rosii si vin -Muscat Ottonel – Sigillum Moldaviae – Vincon Romania

Publicată de divainbucatarie.ro pe Marţi, 6 Noiembrie 2018

 

 


“DUMINICA LA PRANZ” CU LAURA LAURENTIU

$
0
0

Duminica este ziua cea mai importanta a saptamanii, ziua in care toata familia se strange la masa. Uneori apar si prietenii, finii sau vecinii.

La noi acasa asa se intampla. Si asa sunt duminicile in casele romanilor. Masa de pranz este cea mai importanta, caci ne strangem cu totii si povestim  cate in luna si stele. Atunci avem timp sa ne facem si planuri de viitor.

Din fericire, cineva s-a gandit sa aduca intr-o carte bunataturi si povesti speciale  pentru “duminica la pranz”.

Curtea Veche Publishing pregateste pentru targul de carte Gaudeamus, care va avea loc in perioada 14-18 noiembrie 2018, lansarea cartii de bucate scriese de prietena mea Laura Laurentiu. Cred ca este cea mai asteptata carte din domeniul culinar din acest an si nu pot decat sa ma bucur de acest lucru. Cartea are 68 de retete noi noute, pe care nu le veti gasi pe blog, aranjate in  320 de pagini delicioase.

 

Pe Laura cred ca o cunoasteti cei mai multi dintre voi. Ne-a incantat cu retele ei bine documentate inca din 2010 pe blogul “Retete ca la mama”, dar de acum o vom gasi pe blogul ce ii poarta numele: lauralaurentiu.ro.

Laura Laurentiu este nu doar un blogger culinar, dorinta ei de a atinge perfectiunea si de a stapani cat mai bine tehnicile de gatit, a fost imboldul a termina un curs de bucatar profesionist, practica facand-o sub indrumarea unuia din cei mai cunoscuti si mai indragiti chefi – Nico Lontras.

Astept cu nerabdare sa rasfoiesc aceata carte. O felicit pe Laura pentru tot efortul depus, pentru tot ce a facut pana acum si sper ca va prinde “gustul” retelor publicate si va urma si partea a doua.

Lansarea cartii va fi la Targul International de Carte Gaudeamus, pe 17 noiembrie, incepand cu ora 16.30. Dar, cartea este disponibila cu precomanda pana in data de 15 noiembrie, exclusiv pe curteaveche.ro. (cu autograf).

Si, ca sa va fac pofta de ceva bun din cartea Laurei, va las aici cateva poze.

 

 

 

 

TORT SPIRALA CU CREMA MASCARPONE SI CAFEA

$
0
0

Tort spirala cu crema mascarpone si cafea este un tort delicios, ce poate fi servit pentru orice sarbatoare sau eveniment important in familie, dar si pentru a-i rasfata pe cei dragi. Acesta fost pregatit de Oana Tepelin pentru proiectul “Gatesc cu prietenii” in editia cu numarul 40.

Avand in vedere ca a doua zi era motiv de sarbatoare pentru toti cei care purtau numele de Mihai si Gavril, ne-am gandit impreuna ca reteta sa fie rapida, usor de pregatit de catre oricine, dar si foarte frumoasa ca mod de prezentare. Trebuie sa recunoastem ca in momentul in care tai acest tort si vezi o felie cu blaturile aranjate pe vertical esti foarte placut impresionat de aspect. Si, pentru ca buna impresie sa nu se opreasca aici, gustul trebuie sa fie la fel de impresionant. O crema ce te poate duce cu gandul la tiramisu, unul din cele mai apreciate deserturi, poate fi cheia succesului.

Acest lucru a fost foarte bine ales de catre Oana, caci tortul chiar a fost senztional. Reteta ei o gasiti atat pe bucataras.ro cat si canalul de you tube – Bucataras.tv.

Daca va ganditi la faptul ca in acest tort exista cafea si nu ar merge pentru copii, ei bine, cantitatea este atat de mica, incat la copii peste 10 ani nu va fi o problema. Sau,  puteti folosi cafea fara cofeina si problema este eliminata definitiv. Ramane doar aroma.

Revenind la acest tort delicios as vrea sa subliniez inca odata faptul ca se face foarte usor. Blatul este un blat simplu de pandispan/rulada cu cacao, crema este foarte simpla si delicioasa din mascarpone cu frisca naturala, iar glazura contine ciocolata si aceeasi frisca naturala.

Daca vreti sa stiti cum se pregateste tortul spirala cu crema mascarpone si cafea trebuie sa urmariti indicatiile de mai jos, dar le puteti vedea atat in live-ul de pe facebook de la finalul postarii, cat si pe pagina de you tube Bucataras.tv.

In concluzie, nu aveti cum sa spuneti ca nu va iese. Va iesi perfect!

Torturile mele spirala pregatite in anii precedenti, le gasiti aici: cel cu ciocolata

 

si cel cu mascarpone si zmeura

 

 

Iata cum se face:

INGREDIENTE

Pentru blat:

5 oua

100 gr zahar

50 ml ulei

50 ml espresso

90 gr faina

40 gr cacao neagra

5 gr praf de copt

1 praf de sare

2 lingurite esenta de vanilie

Pentru crema:

500 gr mascarpone

100 gr zahar pudra

500 ml smantana pentru frisca

coaja rasa de portocala

1 lingurita esenta de vanilie

1 lingurita esenta de portocale

Pentru glazura:

100 gr ciocolata neagra

50 ml espresso

50 ml smantana pentru frisca

 

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blatul. Cat timp acesta va sta in cuptor, apoi il lasam sa se raceasca, avem timp sa pregatim crema.

Separam ouale si incepem sa mixam galbenusurile cu zaharul adaugat treptat. Facem acest lucru pana se topeste zaharul si compozitia isi dubleaza volumul. Adaugam apoi uleiul si espresso racit. Incorporam faina amestecata in prealabil cu cacao si praful de copt. Separat, mixam albuurile cu un praf de sare pana se intaresc bine si le incorporam in aluat amestecand usor de jos in sus. Turnam aluatul in tava mare de cuptor, tapetata cu hartie de copt.

Coacem blatul 10 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Cand este gata il punem peste un prosop umed si il rulam cu hartia de copt (dezlipita in prealabil).

Pentru a pregati crema incepem sa mixam mascarpone cu zaharul timp de 1 minut. Adaugam smantana pentru frisca si mixam pana se ingroasa si amestecul devine pufos. Adaugam coaja rasa de portocale si esenta de vanilie. Pastram 1/3 din  crema pentru decorul final.

Incepem asamblarea tortului. Scoatem blatul din prosop, il intindem si il taiem pe lungime in 4 fasii de marime egala. Le ungem cu crema si incepem sa rulam cate o fasie in continuarea celeilalte pana obtinem tortul. Il imbracam cu crema pastrata, apoi il glazuram. Glazura o obtinem  turnand smantana fierbinte peste cafea si ciocolata. Le amestecam pana se topeste ciocolata, lasam sa se tempereze, apoi putem decora tortul.

Daca vreti sa vedeti cum a pregatit Oana tortul, va las link -ul mai jos. Sper sa va inspire si sa pregatiti si voi.

Ep 40 Gatesc cu prietenii cu Oana Țepelin pregatim un tort spirala cu mascarpone si ciocolata acasa la Bucataras.ro

Ep 40 Gatesc cu prietenii cu Oana Țepelin pregatim un tort spirala cu mascarpone si ciocolata acasa la Bucataras.ro

Publicată de divainbucatarie.ro pe Miercuri, 7 Noiembrie 2018

 

 

SANDWICH GULYAS LA GRILL

$
0
0

 

Atunci cand intri in Papila, un mini-bistro din zona Piata Rosetti, te intampina o atmosfera calda si prietenoasa. Este un local mic, unde se mananca supe si sandwich-uri (sandvisuri). Atmosfera boema, mirosul unei cesti de cafea buna, mi-au ajuns direct la suflet.

Imi plac locurile micute, de acest gen. Aici si-au pus sufletul si amprenta atat proprietarii, cat si cel care este creatorul acestei retete, chef Vasile Nicolae (Vasi – pentru prieteni).

Intr-un loc atat de micut, cu o bucatarie si mai mica, se pot manca cele mai bune sandwich-uri si supe. Sunt atat de bune, incat am dorit neaparat sa le arat si altora cum se pregatesc, cu ingrediente bune, de calitate.

Vasi a ales sa ne arate cum putem face si noi sandwich-ul Gulyas, cel care este in topul vanzarilor de la Papila. Acesta are langa el o salata din mixuri de salata, rosii cherry si oua de prepelita murate.

Sandwich-ul acesta a fost atat de bun si de satios, incat nu am mai simtit nevoia sa mananc ceva la cina.

Exista foarte multe retete de sandwich-uri in toata lumea asta, iar partea cea mai buna este ca daca ne punem putin imaginatia la munca ne putem surprinde chiar pe noi cu combinatii, texturi si gusturi surprinzatoare, in modul cel mai placut.

Definita termenului sandvis (sandwich) ne spune ca avem o felie de paine unsa peste care se pun alimente reci, apoi alta felie de paine.

Ce se intampla intre cele doua felii de paine poate fi un adevarat spectacol culinar, ceva de care papilele noastre gustative se pot indragosti.

Cam asta s-a intamplat in acest Sandwich Gulyas.

Pe blog gasiti si alte retete simple de sandwich, cele pe care le mananc de multe ori cand nu am timp sa iau micul dejun acasa – cu somon afumat si omleta, cu carne gatita incet sau unele fantezie de tipul wrap (pentru musafiri) – cu ton si avocado,

INGREDIENTE:

(pentru 2 sandwich-uri mari – 2 portii)

4 felii mari de paine cu cartofi

2 felii mari antricot de vita

branza Cheddar rasa

2 ardei copti

sos goulash (din ardei iute,gogosari copti, ceapa, boia, rosii pudra, faina, amidon, zahar, usturoi, chimen, maghiran)

5-6 linguri maioneza de casa

2 lingurite mustar cu boabe

stock de vita

3 linguri fulgi de ceapa

sare

piper

2-3 linguri unt aromatizat cu ierburi si usturoi pentru prajire in grill

Garnitura:

mix de salata

4 rosii cherry

2 oua de prepelita murate

crema de otet balsamic

ulei aromatizat cu lamaie

PREPARARE:

Carnea se taie contra fibrei in fasii de marime medie. Intr-o tigaie usor incinsa punem foarte putin ulei (doar cat sa fie o pelicula), apoi sotam carnea. O condimentam cu putina sare si piper.

Carnea va fi gatita putin, cat sa nu o uscam.

Presaram 1/2 lingurita chimion macinat si 1/2 lingurita seminte de chimen peste carne, 3 linguri din sosul de gulyas (goulash), turnam putin stock (supa) de vita si amestecam pana omogenizam compozitia.

Mai lasam putin pe foc, apoi luam tigaia si o lasam sa astepte pana  o folosim in realizarea sandwich-ului.

Ungem feliile de paine cu maioneza amestecata in prealabil cu mustar cu boabe.

Peste 2 din felii aranjam ardeiul copt feliat (curatat de seminte si cotor). Peste acestea aranjam branza rasa, apoi carnea sotata cu sos. Vasi a mai daugat putin chimen peste carne inainte de asamblarea sandwich-ului.

Pe feliile ramase presaram fulgi de ceapa. Pe acestea le punem peste feliile de carne.

Sandwich-urile asamblate urmeaza sa fie unse pe fiecare parte cu unt aromatizat, apoi le bagam in toaster.

Pregatim salata folosind ingredientele indicate mai sus. Scoatem sandwich-ul gulyas din toaster, il taiem in jumatate si il punem pe o farfurie.

Langa acesta va sta si bolul cu salata, asa ca nu-mi ramane decat sa doresc sa incercati si voi sa pregatiti sandwich gulyas si sa imi scrieti cum vi se pare.

Eu nu am rezistat prea mult langa acesta. 🙂

Daca vreti sa urmartiti toate etapele, pentru a va fi mai usor sa reproduceti reteta, va invit sa urmariti filmarea de mai jos:

Ep.38 Gatesc cu Prietenii Vasi ne pregateste 2 sandwich-uri senzationale

Ep.38 Gatesc cu Prietenii Vasi ne pregateste 2 sandwich-uri senzationale: 1. gulas si 2. cu ciuperci

Publicată de divainbucatarie.ro pe Luni, 22 Octombrie 2018

 

 

 

100 Retete Romanesti – 100 ani de la Marea Unire

$
0
0

La 1 decembrie 2018 sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire. M-am gandit sa va propun si eu o colectie cu 100 de retete romanesti.

Gastronomia romaneasca este renumita pentru preparatele sale. Unii spun ca nu avem traditie, caci poparele care au intrat in contact cu noi si-au pus amprenta asupra bucatelor sau a modului de prepaparare. Chiar daca ar fi asa, noi ne mandrim cu tot ceea ce ne reprezinta, cu istoria si cultura noastra.

Desi ar fi mult mai multe decat cele 100 scrise de mine, sper ca am reusit in final sa acopar o plaja cat mai mare. La sfasitul postarii voi lasa link-uri si catre alte retete traditionale.

Colectia de retete romanesti cuprinde aperitive tradionale, supe /ciorbe, retete cu carne si deserturi. Mi-a fost foarte greu sa aleg, tinand cont de faptul ca in acesti 8 ani am publicat peste 2500 retete, dar sunt sigura ca ceea ce am selectat va fi pe placul majoritatii cititorilor mei.

Ideea acestei colectii mi-a venit cand Tony, cea care se ocupa pana de curand de gasca de bloggeri din proiectul pentru Selgros Romania, mi-a spus ca ar fi frumos sa facem anul acesta retete romanesti in varianta reinterpretata sau sa le scoatem macar la suprafata pe cele traditionale. Proiectul este foarte frumos si, daca nu era ea, cred ca anul acesta m-as fi pierdut in alte proiecte fara valoare sentimentala.

Am sa va las mai jos cate 25 de retete pentru fiecare din categorii, asa cum isi iau romanii masa, astfel incat colectia sa inglobeze 100 de retete iubite de romani. Poate cele mai iubite.

 

APERITIVE TRADITIONALE

Inca din vremuri vechi aperitivele au ocupat un loc important pe mesele romanilor. Pe langa salata de icre, carnaciori, caltabosi, peste afumat, branzeturi, sunculite au aparut salatele, buseurile, vol au vent, crochete sau bulete ce au umplut platourile pe mesele festive.

Fie ca era o aniversare, nunta, botez sau parastas, fie ca masa in familie era unul din momentele importante, aperitivele si-au facut loc pentru a da startul meselor.

In functie de perioada din an, de sarbatori, acestea au fost bogate, iar obiceiurile diferite de la o zona la alta a tarii s-au vazut de-a lungul timpului, caci unele au fost scrise in cartile de bucate, altele abia sunt descoperite in sate in care civilizatia moderna a intrat mai greu.

Avand in vedere ca sarbatorile de iarna bat la usa, voi incepe cu cele speciale pentru aceasta perioada, dar aici voi lasa si aperitive pentru cei care tin post, pentru Sarbatorile Pascale, si altele. Lista completa de aperitive pentru sarbatori o gasiti aici.

SLANINA FIARTA CU USTUROI SI BOIA

LEBAR DE CASA

LEBAR CA IN ARDEAL – MAIOS

CARNATI DE CASA

TOBA DE CASA

SALATA DE BOEUF

JUMARI

CALTABOSI

PIFTIE DE PORC

PIFTIE DE CURCAN

DROB DE MIEL

CHIFTELE DIN CARNE AMESTEC

TOCINEI DE CARTOFI CU BRANZA

SCOVERGI ARDELENESTI CU CARTOFI SI BRANZA DE BURDUF

FASOLE BATUTA/FRECATA

ICRE” DE FASOLE

SALATA DE ICRE

SALATA DE ICRE CU GRIS

HAMSII PRAJITE

SALATA DE HERING AFUMAT

SALATA ORIENTALA DE POST

SALATA MOLDOVENEASCA DE GOGONELE

SALATA SIMPLA DE VINETE

ROSII UMPLUTE CU SALATA DE VINETE

VOL AU VENT CU CREMA DE BRANZA

BULETE CU BRANZA

 

RETETE DE SUPE/ CIORBE / BORS

Mama mea s-a nascut si a trait in zona Vrancei. Acolo mi-am facut majoritatea vacantelor din copilarie, dar si la bunicii care locuiau in Galati. De la 4 ani locuiesc in Bucuresti, iar capitala a avut si are oameni veniti din toate colturile tarii. Evident ca exista o influenta in stilul meu de gatit, asa ca veti gasi retete de supe/ciorbe din Moldova, Ardeal, Dobrogea.  Acritul unei ciorbe la noi in casa s-a facut in functie de sezon sau ce aveam in casa: bors, zeama de varza, zeama de corcoduse sau lamaie. Pe timpul verii noi acrim ciobele cu corcoduse. Bune, sanatoase, naturale. Asa faceau si prietenii, dar si vecinii. Supele nu au fost doar simple, limpezi cu galuste sau taitei. Pe blog gasiti si supe cu “zdrente de ou”.

Cea mai celebra dintre ciorbe in constiinta romanilor va ramane ciorba de fasole cu afumatura, dar la fel de celebre sunt ciorbele de perisoare, radauteana, ciorba de potroace sau ciorba de burta.

 

CIORBA ARDELENEASCA DE FASOLE CU AFUMATURA SI TARHON

CIORBA FASOLE BOABE

CIORBA DE SALATA CU AFUMATURA SI OMLETA

CIORBA DE LOBODA CU OU SI SMANTANA

CIORBA DE PERISOARE CU SMANTANA

CIORBA DE PERISOARE

CIORBA DE PORC CU AFUMATURA SI TARHON

CIORBA TARANEASCA DE PORC

CIORBA DE PORC MOLDOVENEASCA

CIORBA DE OASE AFUMATE

SUPA DE GAINA CU TAITEI DE CASA

SUPA DE PUI CU GALUSTE DE GRIS

CIORBA TARANEASCA DE PUI

CIORBA RADAUTEANA

CIORBA DE PUI A LA GREC

BORS MOLDOVENESC DE PUI CU LEGUME

CIORBA DE PUI CU TARHON

SUPA CLARA DE VITEL CU TAITEI

CIORBA DE POTROACE 

CIORBA ARDELENEASCA DE MIEL

CIORBA DE IED CU LEGUME SI MACRIS

CIORBA DE PESTE CU SUC DE ROSII

BORS DE PESTE DOBROGEAN

CIORBA FASOLE PASTAI– RETETA DE POST

SUPA DE MAZARE ARDELENEASCA

 

RETETE CU CARNE – fripturi, mancaruri, tocanite

Foarte des in bucataria romaneasca se gateste cu carne de porc, dar se consuma si multa carne de pasare, vita, miel, peste sau vanat. Datorita praznicelor bisericesti  cultura gastronomica a fost influentata de-a lungul timpului, astfel incat bucatele de sarbatoare au fost mereu bogate pe mesele romanilor.

Incepand cu carnatii si piftia, servita de multe ori pe post de aperitiv, mesele principale au fost pline de fripturi la gratar, cuptor, cu sos sau garnituri, salate. Mancarea de zi cu zi are gsuturi, texturi, condimente ce aduc savoare si te fac sa mananci cu placer o portie de pilaf, ciulama, tochitura, pilaf, etc. Versatilitatea bucatariei romanesti in prepararea bucatelor cu carne s-a extins de la metodele de prepapare la cele de conservare. Multi cunosc si pregatesc carnea la garnita, carnea uscata sau afumata. Iata colectia retetelor cu carne:

 

SARMALE

PUI INTREG LA CEAUN

TOCHITURA

VARZA A LA CLUJ

CEAFA DE PORC LA CUPTOR

FRIPTURA DE PORC IN SOS DE ROSII CU USTUROI

RULADA DIN CARNE TOCATA IN PRAPUR

CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI

OSTROPEL DE PUI

PUI UMPLUT

PILAF DE PUI

IAHNIE DE FASOLE CU AFUMATURA

TOCANITA DE VITEL

MANCARE DE LIMBA CU MASLINE

PUI CU PRAZ SI CIUPERCI

ARDEI UMPLUTI CARNE AMESTEC

MUSACA DE CARTOFI

COASTE DE MIEL UMPLUTE

RATA PE VARZA

CRAP UMPLUT CU LEGUME LA CUPTOR

PLACHIE DE PESTE

RASOL DE VITA CU SOS DE HREAN

VARZA CALITA SECUIASCA

CHIFTELUTE MARINATE

MANCARE DE PUI CU MASLINE

FICATEI DE PUI CU CEAPA

 

RETETE DESERT – Prajituri, biscuiti, fursecuri, torturi sau coliva, bezele, turte

Obiceiurile si gusturile romanilor in privinta deserturilor au fost influentate puternic de traditiile altor popoare cu care popul nostru a intrat in contact. Dulciurile nu o traditie atat de veche porecum retetele cu carne, supele, cofetarii romani aparand doar pe la 1700.

In Bucuresti era in 1774 un cofetar vestit (Gheorghe Cofetarul), iar prin 1823 cofetareasa Paraschiva. Ingredientele necesare precum coji de portocale sau lamaie, zahar praf sau vase speciale erau aduse de peste hotare. Momentul care a marcat importanta cofetariilor in tara noastra a fost aparitia Casei Capsa, unde se pot manca si in ziua de azi prajituri ca odinioara. Grigore Capsa este creatorul celebrei prajituri Joffre realizata special pentru generalul Joffre cand a venit in Romania sau inghetata Rejeane dedicata unei celebre actrite de la acea vreme ce a avut spectacole in Bucuresti. Prima fabrica de ciocolata din Romania a luat nastere la 1930, iar bomboanele erau facute tot dupa reteta lui Grigore Capsa.

Iata deserturile care sunt considerate a fi traditionale:

 

COLIVA

TURTE PENTRU AJUNUL CRACIUNULUI

COZONAC CU NUCA

PASCA CU BRANZA DE VACI SI STAFIDE

NUCI UMPLUTE CU CREMA

MUCENICI MOLDOVENESTI

PAPANASI 

GOGOSI

PRAJITURA TAVALITA

PRAJITURA IN FOI DE NAPOLITANA CU CARAMEL SI NUCA

BEZELE

BISCUITI FRAGEZI SPRITATI

BISCUITI CU UNTURA DE PORC

FURSECURI CU UNT SI VANILIE

POALE-N BRAU

PRAJITURA ALBINITA

PRAJITURA JERBO

PRAJITURA TELEVIZOR

PLACINTE TARANESTI CU DOVLEAC

CORNULETE CU VANILIE

TURTA DULCE

PRAJITURA CU FOI CU SUC DE ROSII

NUDLI – PUTISOARE DE POST

SALAM DE BISCUITI

ISLERE

 

La incheiere am sa va spun ca nu am reusit sa incadrez nicaieri mamaliga, desi aceasta este considerata romaneasca. Aveti aici o multime de retete cu mamaliga. Romanii au grija sa isi umple camarile cu tot felul de conserve si dulceturi. Pe acestea le gasiti aici. Romanului ii place sa bea o tuica fiarta, o visinata sau un must. Daca le-as fi trecut pe toate, treceam de 150 retete. M-am oprit doar la ce mi s-a parut mai de interes. Pentru restul va las sa rasfoiti blogul.

La 100 de ani de la faurirea statului national unitar roman va las 100 de retete ce pot fi incadrate in retete traditionale romanesti.

 

 

 

 

 

RULOURI DIN FOIETAJ CU CREMA DE MASLINE, ARDEI COPT SI DOVLEAC

$
0
0

Daca ai nevoie de o idee rapida de aperitiv, care sa arate frumos si sa fie si gustos, foietajul poate fi o solutie foarte buna. Rulorile din foietaj umplute cu crema de masline, ardei copti si o felie subtire de dovleac placintar sunt nu doar estetice, ci si tare bune. Recomand o crema de masline facuta in casa. Cele din magazin pot avea foarte mult ulei in ele.

Zilele trecute am avut musafiri, ce veneau flamanzi de la birou. M-au anuntat cand plecau de la munca ca vin spre noi. Si m-au intrebat daca am ceva bun, caci ziua au pierdut-o in sedinte si intalniri. Fara panica, m-am uita in frigider, in camara si am conceput ceva foarte rapid.

Pieptul de pui de la o gaina si legumele din supa proaspat pregatita le-am transformat intr-o salata cu legume si maioneza (dupa modelul salatei boeuf), am facut aceste rulouri, o pasta de peste, una din ardei cu nuci (muhammara) si o salata  fattoush.

Maioneza de casa am pregatit-o intr-un minut, dintr-un ou intreg si 250 ml ulei, dupa aceeasi metoda prin care am facut maioneza din lapte, asa ca fost gata in 2 minute. O sa revin si cu aceasta reteta curand.

Totul a fost gata intr-o ora, asa ca atunci cand prietenii intrau pe usa eu aranjam pe masa servetelele si tacamurile.

Revenind la rulourile din foietaj, as vrea sa va spun ca mi-a ramas in cap imaginea celor pregatite de Dana. Am vazut poza pe contul ei de Instagram. Nu stiam ce a pus in ele. Nici nu conta. Trebuia sa le fac cu ce aveam prin casa, dar imi doream foarte tare sa pastrez ideea de galben din ele. Rulorile noastre nu sunt la fel (azi am vazut din ce erau facute, cand am pus link catre reteta ei), insa ea fost cea care a avut prima o astfel de idee.

Pana sa ma sune prietenii ca vin spre noi, aluatul de foietaj era planificat pentru a imbraca niste mere. Am abandonat planul initial si am facut doar mere coapte umplute cu nuci si miere.

Desertul a fost o surpriza foarte placuta, iar casa a mirosit foarte bine.

INGREDIENTE:

(20-24 buc)

1 foaie aluat foietaj (congelat, cumparat)

200 g crema (pasta) de masline

1 felie subtire dovleac placintar

3 ardei copti (fara samburi sau cotoare)

8-10 frunze busuioc

PREPARARE:

Preincalzim cuptorul la 200°C. Taiem dovleacum in jumatate, il curatam, apoi taiem felia de care avem nevoie. pe aceasta o vom taia in mai  multe bastonase. Intindem usor foaia de foietaj, cu un sucitor, o ungem cu pasta (crema) de masline, apoi aranjam ardeii taiati felii pe lungimea ardeiului.

 

Punem fasiile de dovleac, frunzele de busuioc si taiem aluatul pe jumatate pe latime. Rulam din mijloc catre exterior, apoi taiem fiecare rulou in felii. le punem in tava tapetata cu hartie de copt, dar avem griha ca marginea sa fie pe partea de jos, astfel incat rulourile noastre sa nu se desfaca.

 

Le coacem in jur de 20-30 minute (in functie de puterea cuptorului) sau pana se rumenesc usor.

Apoi, va bucurati de aceste aperitive gustoase.

 

PASTE CU SOS CREMOS DE CREVETI SI ROSII

$
0
0

Daca vi s-a facut deja dor de vara, de soare, de mare, atunci reteta de paste cu sos cremos de creveti si rosii va fi tot ce veti dori pentru o masa rapida, foarte usor de pregatit si super delicioasa.

De-a lungul timpului am mai pregatit paste cu fructe de mare,  cu creveti si sos de piper sau salata de paste cu fructe de mare si spanac. Toate au fost apreciate de cei care le-au incercat, asa ca reteta aceasta va fi pe gustul multora dintre voi.

Veti observa ca nu am folosit niciodata parmezan sau alt tip de branza in retetele de paste cu fructe de mare, din simplul motiv ca aceasta aceasta asociere nu merge absolut deloc.

Pentru a pregati aceasta reteta am lansat pe Instagram rugamintea de a-mi propune ingredientele viitoarei retete pe care aveam de gand sa o pregatesc cu pastele Antonio Di Vaio. Bucuria mea a fost foarte mare cand am facut extragerea cu ajutorul random. org. Ingredientele aveau sa fie poate cele mai potrivite pentru a fi transformate intr-o reteta de tip italian, pentru niste paste din grau dur, realizate pentru a satisface gustul romanilor ce isi doresc paste de calitate superioara si un pret competitiv.

Mie imi plac, asa ca nu va fi greu sa le descoperiti in retetele de spaghetti cu ratatouille si ciuperci, spaghetti cu chiftelute si sos de rosii, spaghetti cu ciuperci, praz si pesto vegan de broccoli, penne alla vodka, paste cu sos de ardei rosu, paste cu pui si ciuperci in sos alb, paste cu piept de pui si sos de ceapa. S-au adunat ceva retete, nu-i asa?

Pentru aceasta reteta avem nevoie de maxim 20-25 minute din momentul in care incepem sa curatam crevetii. Daca folosim unii gata curatati, congelati, prefierti vom termina si mai repede. Daca folosim creveti proaspeti trebuie sa tinem cont ca vom pierde intre 25 si 30%  din cantitea initiala prin indepartarea capului si  si carapacei. Un aspect important pe care il avem in vedere atunci cand cumparam creveti proaspeti este faptul ca trebuie sa ii curatam de intestinul negru care se intinde pe toata lungimea crevetilor, facand o incizie de la abdomen spre coada cu un cutit subtire si bine ascutit.

Nu am folosit ardei iute, desi ar fi mers foarte bine. Imi pare rau ca nu am cumparat, dar daca va plac mancarurile picante nu ezitati sa folositi unul. Il caliti in acelasi timp cu ceapa.

Rosiile merg foarte bine langa creveti. La fel si patrunjelul.

Nu o cunosc pe Ana, dar a ales ingredientele de parca ar fi stiut ce isi doreste sufletul meu.

Nu va mai retin atentia si va las sa descoperiti mai jos cum se fac pastele cu creveti si rosii intr-un sos cremos foarte gustos.

INGREDIENTE:

(pentru 2 portii)

250 g paste tip penne Antonio Di Vaio

30 g unt

80 ml ulei

250 g creveti (12 buc)

1 ceapa mica-medie

1-2 catei usturoi

80-100 g rosii cherry

50 g rosii uscate

150 ml suc gros de rosii (tip passata)

50 ml vin alb

200 ml smantana pentru gatit

sare

piper

1/2 legatura patrunjel

 

PREPARARE:

Imediat dupa ce ne aranjam ingredientele la indemana punem apa cu sare la fiert pentru paste. Am folosit 2.5 l apa si 20 g sare.

Curatam crevetii de carcasa, cap si intestine. Intr-o tigaie de mrime potrivita incingem uleiul si untul.

 

Intre timp apa cu sare a dat in clocot, asa ca punem pastele la fiert timp de 8 minute. Nu au nevoie de timpi suplimentari. Trebuie sa fie al-dente, altfel pastele nu au textura si gustul de care avem nevoie.

Continuam pregatirea sosului pentru paste. Punem crevetii in tigaie si ii calim in jur de 2 minute pe fiecare parte. Nu ii gatim prea mult. Isi schimba textura (devin mai tari, cauciucati). Cu 40-45 secunde inainte de a-i scoate din tigaie adaugam usturoiul tocat marunt.

 

Scoatem crevetii cu usturoi din tigaie si ii lasam pe o farfurie sa astepte. Calim ceapa in uleiul ramas. Adaugam apoi cele doua feluri de rosii si sotam pret de cateva secunde (in jur de 30).

 

Adaugam sosul de rosii, vinul, sare, piper si lasam la foc mic in jur de 2 minute. Luam de pe foc si turnam smantana pentru gatit.

Amestecam pana se omogenizeaza, rezultand o culoare superba a sosului.

 

Punem crevetii, patrunjelul si amestecam usor. Adaugam pastele scurse de apa in care au fiert pastrand inca 100 ml din zeama in care au fiert si reintoarcem pe foc pastele cu sos pentru maxim 1 minut.

 

Mancam pastele cu sos cremos de creveti si rosii imediat. Cu pofta!

Asta va doresc si voua!

Pofta buna!

 

OMULETI DIN TURTA DULCE

$
0
0

Zapada asternuta deja, frigul si atomsfera gri de afara ne fac sa ne gandim la sarbatorile de iarna si la prajiturile pe care le vom pregati in acea perioada.

Omuletii din turta dulce sunt poate cei simpatici si mai iubiti. Turta dulce completeaza si aduce acel gust de sarbatori, pe care il avem bine intiparit in minte. Aroma si gustul seduce, cucereste fara voie, dar in acelasi timp lasa loc nostalgiilor, amintirilor din copilarie si bucuriile pe care le facem celor dragi. Turta dulce de casa, parfumata si aromata, o reteta simpla ce va aduce mult farmec meselor de sarbatoare. Putem sa ii agatam chiar si in brad, daca le facem o gaura inainte sa ii coacem.

Omuletii de turta dulce au fost pregatiti de Ina, pe care multi dintre voi o stiti de pe canalul de You Tube  sau blogul Reteta Video.

In general sta ascunsa, dar mainile si vocea ei va sunt cu siguranta familiare. Am fost bucuroasa pentru ca a acceptat invitatia de a gati special pentru proiectul “Gatesc cu prietenii”, dar si mai bucuroasa pentru faptul ca reteta ei a dat startul prajiturilor de sarbatori. Coincidenta (sau nu ) in seara aceea, dupa live-ul nostru, a nins prima oara in acest an.

Eu pregatesc prima oara turta dulce pentru a-l primi pe Mos Nicolae. Mai multe sugestii pentru dulciuri de Mos Nicolae si alte retete de turta dulce gasiti si in acest link. Imi place turta dulce sub orice forma, asa anul trecut am pregatit o coronita.

Repet operatiunea de cateva ori pana la Craciun. Fie ca avem musafiri, fie ca vreau sa ofer un cadou dulce, turta dulce este cea mai la indemana si mai buna solutie.

Intr-un an am pregatit alaturi de alti colegi bloggeri dulciuri pentru copii aflati intr-o casa de copii. Catalina i-a fermecat cu reteta ei de turta dulce. Atatea fete fericite si mirate ca cineva le ofera dulciuri la care nici nu visasera nu am vazut.

Se pare ca primele documente care atesta existenta acestor biscuiti sunt din jurul primului mileniu, cand un calugar armean s-a mutat in Franta si pregatea tot felul de dulciuri, iar cel mai apreciat era cel cu ghimbir (condiment adus din Orientul Mijlociu de Cavalerii Cruciati), Acel biscuit avea sa devina in timp cunoscut sub denumirea de “gingerbread”. Peste cateva sute de ani turta dulce avea sa fie prezenta in Suedia datorita emigrantilor Germani. Aici a prins atat de bine, incat turta dulce a inceput sa fie pregatita si vanduta in manastiri, farmacii sau de catre producatorii locali in piete, o parte din aceasta ajungand sa fie decorata special pentru a fi pusa la ferestrele caselor,  ca ornament. La inceputuri turta dulce avea doar forma de inimi, dar in secolul XV au fost inventate decupajele in forma de oameni.

Aproape de anii 1900 turta dulce a fost adoptata ca un desert special de Craciun in multe tari.

Dupa ce fratii Grimm au descris in povestile lor o casuta din turta dulce facuta de Hansel si Gretel decorata cu bomboane si creme, au inceput sa fie realizate la scara larga si casutele de turta dulce.

Acum am sa va las sa descoperiti reteta omuletilor din turta dulce. Daca veti dori sa urmariti si cum i-a pregtit Ina, va invit sa urmariti filmul de pe facebook de la finalul postarii.

 

INGREDIENTE:

(pentru 14 omuleti cu inaltimea de 10-12 cm)

125 g unt la temperatura camerei

100 g zahar brun

1 ou

125 g melasa (miere de albine sau sirop de artar)

400 g faina

1/2 lingurita pudra de ghimbir

1/2 lingurita scortisoara

1/4 lingurita nucsoara rasa

1/4 lingurita cuisoare macinate

1 lingurita bicarbonat de sodiu

1/4 lingurita sare

Glazura: 

1 albus de ou

1 varf cutit sare

120 g zahar pudra

  • culori – optional

OPTIONAL:

creioane de colorat din comert

 

PREPARARE:

Intr-un bol amestecam ingrediente solide: faina, sare, scortisoara, ghimbir, nucsoara, cuisoare si bicarbonat.

In alt bol mixam untul cu zaharul pana acesta se dizolva. Incorporam apoi oul intreg.

Adaugam melasa si continuam sa mixam pana la omogenizare.

Punem faina in compozitie si incepem sa framantam, dar nu foarte mult – pana omogenizam aluatul. Il impaturim in folie alimentara si il lasam sa astepte la frigider minim 60 minute, apoi il putem intinde cu un sucitor si decupam formele de omuleti cu ajutorul formei speciale.

Pentru a vedea cum se pregateste glazura si cum au fost decupati omuletii va invit sa urmariti filmul de mai jos.

 

Ep 41 Gatesc cu prietenii – Ina Niculescu ne arata cum pregatim omuleti de turta dulce

Ep 41 Gatesc cu prietenii – Ina Niculescu ne arata cum pregatim omuleti de turta dulce – Reteta-Video

Publicată de divainbucatarie.ro pe Vineri, 16 Noiembrie 2018


CIUPERCI UMPLUTE CU OUA DE PREPELITA, LA CUPTOR

$
0
0

Ciuperci umplute cu oua de prepelita, o reteta simpla si savuroasa de ciuperci pregatite la cuptor. Pe post de aperitiv cald, dar merg foarte bine si la cina, ciupercile umplute cu oua de prepelita cuceresc prin gust si aspect, dar si prin faptul ca se pregatesc foarte usor.

Eu am crescut de mica cu retete diverse de ciuperci, asa ca acestea se regasesc pe blog simple sau alaturi de carne de pui, ficatei, peste, oua, murate sau pe post de aperitive.  Nu as putea spune care este preferata mea. Iubesc ciupercile. Chiar daca mai sunt si persoane care spun ca nu le suporta, eu le-as recomanda sa le dea o sansa. Reteta de fata ar putea sa ii convinga si sa le accepte pentru consum de acum inainte.

Sunt consumate de majoritatea celor care aleg un regim de viata vegetarian/ vegan sau in perioada postului, dar le putem consuma oricand, fara sa ne facem griji in ceea ce priveste dieta, caci acestea contin multa apa si nu contin deloc grasimi, zahar sau sare, aducand insa un aport de fibre si vitamine B, antioxidanti sau minerale. Am citit ca ciupercile intra in categoria super-alimentelor, alaturi de broccoli si afine, consumul acestora ajutand la reducereea riscurilor bolilor de inima sau cancer.

Ciuperci umplute am mai pregatit pe blog: in stil caprese, cu sunca si crema de branza, cu branzeturi si slanina  sau celebrele ciuperci umplute pane.

Veti observa ca atunci cand pregatiti ciuperci proaspete ele vor scadea in timpul procesului de gatire.

Eu am folosit ciuperci champignon albe, dar sunt la fel de bune si cele brune. Important este sa aiba palaria mare.

Ciupercile sunt la indemana tuturor si sunt foarte usor de gatit.

Revenind la reteta de ciuperci umplute cu oua de prepelita, as vrea sa va spun ca desi este atat de aspectuoasa, nu avem nevoie de multe ingrediente pentru a obtine cele mai bune ciuperci umplute. Le putem lasa simple, dar le putem decora cu o frunza de patrunjel sau cu putina pudra de boia dulce. Pentru ca ouale sa ramana in palaria ciupercilor realizam o margine mai inalta din umplutura. Si aceasta contribuie la aspectul final.

Acum va las sa vedeti cat de usor se pregatesc ciupercile umplute cu oua de prepelita.

INGREDIENTE:

12 ciuperci champignon medii spre mari

7- 8  codite de la ciuperci

12 oua de prepelita

1/2 ceapa mica

1 lingura varfuita morcov ras

2 linguri cascaval/ mozzarella rase

cateva frunze patrunjel verde

1 catel usturoi

sare

piper

ulei de floarea soarelui pentru prajit

PREPARARE:

Spalam ciupercile, le curatam interiorul, apoi le punem intr-o tava pe fundul carei turnam putin ulei. Le aranjam cu gaura palariei in jos si le coacem 10 minute in cuptorul preincalzit la 200°C.

 

In acest timp calim in putin ulei ceapa tocata marunt si morcovul ras cat mai fin. Adaugam apoi cozile de ciuperci tocate marunt si continuam sa calim toata compozitia aproximativ 2 minute, la foc mic-mediu.

 

Aproape de final adaugam sare, piper,  usturoiul pisat si patrunjelul tocat marunt, ametsecam bine, urmand sa oprim focul dupa 20-30 secunde. Punem cascavalul ras si amestecam rapid, astfel incat acesta sa se topeasca si sa acopere uniform toata umplutura.

 

Aranjam umplutura in palariile ciupercilor care au eliminat o parte din apa, iar in mijlocul acestora punem cate un ou de prepelita.

 

Dam iar ciupercile la cuptor pana in momentul in care albusul se intareste (in jur de 5 minute, in functie de puterea cuptorului din dotare).

Le mancam imediat, asa ca va doresc pofta buna!

TORT DE POST CU CIOCOLATA SI PERE POSATE IN VIN

$
0
0

Tort cu ciocolata si pere posate in vin, o reteta perfecta pentru cei care tin post sau au renuntat la produsele de origine animala.

As spune ca tortul acesta este atat de bun, incat nici nu realizezi ca este fara oua, unt sau lapte. Pana sa ajung la blatul perfect, al unei negrese de post fara gem/dulceata  (nu sunt un mare fan al acestei retete), o negresa cu textura putin umeda, blat moale si pufos, dar mai presus de toate sa nu fie sfaramicios, am facut cateva experimente esuate. Cand credeam ca nu reusesc sa realizez o reteta noua, in momentul in care eram cat pe ce sa cedez si sa revin la blatul pregatit pentru tortul de ciocolata cu nuca si rom (de post), am avut inspiratia sa aduc un ingredient nou, cu continut mare de apa.

Initial ma gandisem sa transform prajitura de morcovi, dar am dat de un dovlecel uitat in frigider. In viata lucrurile nu sunt intamplatoare, asa ca m-am gandit ca motivul pentru care nu a fost folosit pana in acel moment era intr-un fel destul de clar: urma sa ajunga intr-un blat de tort. Va spun sincer ca este cel mai bun blat de tort de post/vegan. Zaharul tos poate fi inlocuit cu zahar de cocos.

In cel mai bun tort de ciocolata cu pere posate in vin.  In plus, dovlecelul nu se vede si nu se simte in blat, de parca s-ar topi. Am fost foarte fericita si incantata de acest experiment si ma bucur ca am putut realiza unul din cele mai bune blaturi umede de tort de post/vegan. Veti observa ca este o reteta foarte simpla si foarte usor de pregatit.

Un tort special, pentru o zi speciala. Se apropie Sf. Andrei, asa ca nu strica sa il sarbatorim cu o reteta noua de tort.

Crema este simpla, cu ciocolata neagra si smantana fara lactoza. Am folosit-o si anul trecut, special pentru cei care isi doreau o reteta de tort care sa nu sa contina lactoza, iar tortul era deosebit, cu matcha si capsuni.

Perele posate in vinul Tamaioasa Romaneasca Sigillum Moldaviae de la Vincon sunt aromate cu scortisoara, anason si cuisoare. Dar si vinul are arome fructate de ananas si citrice completate de note florale de salcam.  Invitata mea, Noa Lupu a povestit mai multe despre acest vin in episodul 42 “gatesc cu prietenii”, al carui link il veti regasi in final.

Un amanunt foarte important: perele trebuie sa fie tari! Nu folosim pere moi pentru a le fierbe in vin.

Tortul de post cu pere posate in vin este cu adevarat spectaculos. Din punct de vedere gust, prezentare, arome.

Sper ca il veti pregti chiar si in zilele in care nu tineti post, pentru ca este special.

Sa nu uitam ca vinul isi pierde alcolul in timpul procesului de gatire, ramane doar gustul si aroma data de vin, asa ca de tortul acesta se vor putea bucura si copiii.

Acum va las sa descoperiti cat de usor se pregateste un tort de post cu ciocolata si pere posate in vin. Si astept si impresiile.

INGREDIENTE:

Pentru 2 blaturi de 20 cm:

250 g faina

50 g cacao

50 g nuca macinata fin

1 plic praf de copt

1 lingurita rasa scortisoara

1/2 lingurita cuisoare macinate

1/2 lingurita nucsoara rasa

1/4 lingurita pudra de ghimbir

250 g zahar tos – poate fi folosit si zahar de cocos

200 g dovlecel ras

100 ml ulei

150 ml cafea tare

1 lingurita otet

50 g unt de cocos

Pentru insiropat: 

6-8 linguri din vinul in care sunt fierte perele

Pentru crema: 

180 g ciocolata neagra

10 ml lapte orez/soia

50 g unt de cocos

200 ml smantana vegetala/vegana pentru frisca – Meggle

50 g zahar pudra

1 lingurita esenta de portocale

Pentru pere posate

2 pere mici

500 ml vin alb dulce – Tamaioasa Romaneasca Sigillum Moldaviae

180 g zahar

2 bete mici scortisoara

6 cuisoare

1 steluta anason

PREPARARE:

Preincalzim cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt 2 tavi cu diametrul de 20 cm.

De indata ce avem toate ingredientele pregatite putem trece la realizarea blatului. Intr-un bol amestecam ingredientele solide: faina, sare, praf de copt, nuca, cacao si o multitudine de condimente aromate: ghimbir, nucsoara, scortisoara si cuisoare macinate.

 

In alt vas amestecam cafeaua calda (daca se poate cafea tare) cu uleiul, otetul si untul de cocos. Adaugam zaharul si mixam putin pentru a omogeniza compozitia.

 

Adaugam dovleceii rasi (dovlecelul a fost ras de coaja in realabil si dat prin razatoarea cu ochiuri mari), amestecam putin, apoi turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam foarte bine pana obtinem un aluat omogen.

 

Impartim aluatul in cele doua tavi folosind un cantar. Astfel nu ne facem griji ca blaturile nu vor avea aceeasi inaltime (aprox 500 g pentru fiecare tava).  Coacem blaturile timp de 20 minute, apoi le lasam sa se raceasca complet si indepartam cu un cutit bun crusta, astfel incat sa absoarba bine siropul si sa faca “priza” cu crema. Se poate observa in poza ca nu avem nici macar o idee asupra faptului ca avem dovlecel in blat. Dar este atat de bun, parfumat si pufos!

 

Cat timp se coc blaturile punem perele la fiert in vin cu zahar, bete de scortisoara, anason si cuisoare.

Daca nu sunt complet acoperite de vin adaugam apa. Le fierbem 15-30 minute ( in functie de marimea lor), cu indicatia ca trebuie sa obtinem la final niste pere fierte al-dente.

Le scoatem din vin si le lasam sa se raceasca. Pregatim si crema. Punem ciocolata neagra cu untul de cocos la topit.

 

Cand s-au topit le luam de pe foc, mixam usor, apoi incorporam treptat smantana mixata in prealabil pana la consistenta de frisca moale.

Insiropam primul blat cu vinul in care au fiert perele, apoi presaram cubulate de para posata.

 

Acoperim cu un strat de crema, punem al doilea blat si cu restul de crema imbracam tortul.

 

Putem sa il ornam cu a doua para posata, frunze de menta si o glazura de ciocolata.

Initial am vrut sa il imbrac cu nuca, dar mi-am dat seama ca as influenta gustul ciocolatei si ar fi fost pacat, dar daca va place ideea aceasta puteti sa o incercati.

 

 

Sper ca veti incerca tortul de post cu ciocolata si pere postae in vin.

Veti avea o surpriza placuta!

 

Iata si filmul pregatirii acestui tort live, la “Gatesc cu prietenii”.

Tort cu pere poșate în vin Tămâioasă Românească Sigillum Moldaviae

Episodul 42: Tort cu pere poșate în vin Tămâioasă Românească Sigillum Moldaviae – reteta de post

Publicată de divainbucatarie.ro pe Miercuri, 28 Noiembrie 2018

 

TIRAMISU – cea mai indragita prajitura

$
0
0

Despre tiramisu cred ca a auzit toata lumea. O prajitura rapida, fara coacere, usor de pregatit, in care straturi de piscoturi inmuiate in cafea sunt invelite de crema fina de mascarpone.

Gustul este fin, deosebit. Exista mai multe feluri de tiramisu, dar reteta clasica prevede doar crema de galbenusuri si mascarpone.

Pentru a pregati tiramisu in varianta clasica folosim galbenusurile proaspete, nepreparate termic. Spuma de albusuri si frisca nu au existat in reteta originala, ele au fost introduse ulterior pentru a mari volumul cremei.

Nici lichioruri sau ciocolata nu existau in varianta initiala. Gusturile si imaginatia au transformat acest desert in foarte multe variante delicioase.

Eu folosesc uneori si albusurile batute spuma tare, ca pentru bezea. Acest lucru este influentat de anotimpul in care pregatesc prajitura tiramisu. Vara se recomanda evitarea prajiturilor cu oua nepreparate termic, asa ca uneori folosesc combinatia mascarpone cu frisca. Orice varianta veti alege sunt sigura ca o sa va placa.

Un desert cu o istorie destul de recenta (a aparut pe la sfarsitul anilor 1960) in zona Treviso, acesta a provocat imaginatia si dorinta tuturor de a-l reproduce.

Tiramisu este unul din cele mai populare deserturi pe tot mapamondul. Si, poate ca tinand cont de acest lucru, nu ar trebui sa ne mire faptul ca aceasta este una din prajiturile preferate de romani.

In an centenar, la implinirea a 20 de ani in Romania, Dr. Oetker a organizat in cadrul campaniei ” De 20 de ani incepem sarbatorile impreuna” un sondaj pentru a afla care este cea mai indragita prajitura de catre fanii Dr.Oetker din Romania.

Pe pagina dedicata campaniei www.oetker.ro au avut 15 optiuni din care au putut vota cea mai indragita prajitura din Romania, incepand cu data de 01 octombrie si pana in data de 30 noiembrie 2018.

Pagina de web a campaniei a inregistrat in aceasta perioada un numar foarte mare de vizitatori care s-au inscris in Campania ” De 20 de ani incepem sarbatorile impreuna” si din care au votat 24.237 de persoane.

In urma votului, fanii Dr. Oetker au desemnat cea mai populara prajitura de la noi, Tiramisu, cu un procentaj de peste 22%.

Daca vreti sa va lasati inspirati de mine pentru a pregati tiramisu, va invit sa urmariti etapele de lucru, ilustrate pas cu pas, mai jos.

INGREDIENTE:

24 piscoturi

500 g mascarpone

200 g zahar

200 ml cafea tare

pudra de cacao neagra pentru ornat

4 galbenusuri

2 albusuri

2-3 linguri Marsala (vin italian dulce)

PREPARARE:

Preparam cafeaua si o lasam sa se raceasca. Putem sa o indulcim, dar parerea mea este ca nu avem nevoie de acest lucru. Piscoturile au zahar, iar crema este dulce.

Spargem 4 oua si separam albusurile de galbenusuri. Pastram 2 albusuri pentru crema.

Mixam galbenusurile cu zahar pana se dizolva complet zaharul.

 

Continuam sa mixam abusurile cu un praf de sare pana se intaresc ca pentru o bezea.

 

Incorporam treptat mascarpone (foarte bine scurs de zer) in crema de galbenusuri.

La final desprindem de pe pereti crema si mixam bine pentru omogenizare. Adaugam spuma de albusuri si amestecam la inceput cu o spatula.

In momentul in care incorporam toata spuma de albusuri putem folosi mixerul pentru omogenizare.

Putem adauga Marsala in acest moment, dar putem sa punem vinul si in cafea.

 

Incepem montarea prajiturii. Cei mai multi prefera sa foloseasca forme adanci, dar putem monta si pe un platou.

Scufundam pret de o secunda piscoturile in cafea, fara sa absoarba mult lichid, le scurgem si le aranjam unul langa altul pe platou.

Trebuie sa avem grija sa nu fie foarte moi, ele vor absorbi umiditate si de la crema. Avem nevoie de o structura stabila a prajiturii in momentul in care o portionam si o punem pe o farfurie.

Peste primul strat de piscoturi punem un strat de crema (aproximativ 1/3 din cantitea de crema obtinuta).

 

Aranjam al doilea strat de piscoturi scufundate in cafea. Repetam operatiunea si cu al treilea strat si lasam tiramisu in frigider pana in momentul in care vrem sa il portionam.

Ideal ar fi sa stea la rece peste 2 ore, pentru ca se va intari crema iar piscoturile vor imprumuta aroma cremei.

Daca preferam un start mai gros de crema atunci vom avea doar doua straturi de piscoturi.

Presaram cacao doar cand il taiem.

Pentru a-l taia frumos avem grija sa folosim un cutit cu lama fina si lunga, pe care o stergem dupa fiecare operatiune.

 

CHEC CU RAHAT

$
0
0

Chec cu rahat, un chec simplu si pufos, preparat rapid fara praf de copt, te cucereste prin gust, rapiditate, dar prin faptul ca folosim ingrediente putine, la indemana oricui. Checurile sunt acele deserturi ce ne salveaza când vrem sa pregatim ceva bun, rapid si ieftin.

Cred ca majoritatea bunicilor si strabunicilor noastre pregateau prajiturile fara praf de copt. Aveau grija sa bata albusurile spuma foarte tare, pentru ca acest lucru ducea la cresterea aluatului in mod natural. Iar reteta de mai jos este fix ceea ce cautam: un desert ce a trecut barierele timpului, ajungand pe masa mea, special pentru voi.

Mama mea spunea ca avea parte de chec cu rahat doar la zile mari de sarbatoare. Dealtfel, a fost unul din deserturile pregatite de ea la botezul meu. Spune ca nu stie daca reteta este de la bunica (mama ei) sau din vremea in care a plecat sa faca liceul la oras, dar amintirile legate de acest chec sunt legate de nunti, botezuri, cand o mare parte din dulciuri erau pregatite in casa de fetele mai tinere.

Cred ca toti amatorii de bunaturi vor fi incantati de reteta acestui chec delicios de casa cu rahat, pregatit fara praf de copt. Urmarind indicatiile din etapele de preparare, oricine se va descurca si va fi incantat de rezultatul final.

Faptul ca am ales sa va aduc o reteta noua de chec, desi de-a lungul timpului am pregatit zeci de retete, nu ar trebui sa va mire. Checul cred ca este unul din cele mai indragite retete de catre gospodinele din  Romania.

Checul il mancam atat la micul dejun,dar poate fi desertul de la pranz, il punem in pachetelul de la scoala sau in cosul pentru picnic.

Checul sta pe mese la petreceri sau evenimente importante, dar si atunci cand pur si simplu vrem sa ii rasfatam pe cei dragi.

Sunt multe persoane care prefera o felie de chec in locul uneia de cozonac. Gusturile nu se discuta, iar imaginatia in materie de ingrediente si combinatii de arome nu are limite.

Asa am reusit sa ajung si eu la peste 70 retete de chec pregatite de divainbucatarie.ro de-a lungului timpului, iar pe acestea le veti gasi in acest link.  

Alta reteta de chec cu rahat este cea din albusuri. Retineti ideea, caci sigur va raman albusuri dupa sarbatori.

Dar, pana atunci, va invit la o felie de chec pufos cu rahat.

INGREDIENTE:

4 oua

100 g zahar

160 g faina

30 ml ulei

1/2 lingurita coaja rasa de lamaie/ portocala

200 g rahat

1 lingura faina sau amidon pentru tapetat rahatul

PREPARARE:

Pregatim ingredientele la indemana, apoi putem incepe pregatirea checului cu rahat. Preincalzim cuptorul la 180°C.

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu 1 varf cutit sare si zahar pana cand obtinem o spuma foarte tare, ca pentru bezea. Spume trebuie sa fie atat e tare incat daca am intoarce castronul cu fundul in sus, aceasta sa nu cada.

 

Separat amestecam galbenusurile cu ulei, ca pentru maioneza, adaugand uleiul treptat. Punem galbenusurile peste albusuri si amestecam usor, de jos in sus.

 

Taiem rahatul cubulete, le pudram cu faina sau amidon pentru ca acestea sa nu se lipeasca intre ele.

 

Incorporam faina si coaja rasa de lamaie. Adaugam rahatul si continuam sa amestecam usor, de jos in sus, pana obtinem un aluat omogen.

 

Punem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si coacem checul cu rahat timp de 35-40 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

 

Il scoatem pe un gratar si il lasam sa raceasca, apoi putem sa il feliem.

Simplu si bun!

 

 

 

 

 

5 RETETE DE TURTA DULCE

Viewing all 2169 articles
Browse latest View live