Quantcast
Channel: Diva in bucatarie
Viewing all 2169 articles
Browse latest View live

BUDINCA DE AVOCADO CU CACAO SI COCOS

$
0
0

Budinca de avocado cu cacao este acel desert sanatos si delicios. Este perfect in perioada in care avem pofta de ceva dulce, dar fara zahar. Putem sa o oferim si copiilor mici. Se poate inlocui cacao cu pudra de roscove.

Se poate jongla cu cantitatile in functie de gusturi, ii putem adauga chiar si o banana, dar pentru inceput o lasam cu nuca de cocos.

Am pregatit si in trecut cateva retete de desert cu avocado: budinca raw de avocado cu ciocolata (si curmale),  inghetata raw cu avocado si o inghetata din avocado cu crema de fistic.

Avocado este un fruct extrem de sanatos. Toti nutritionistii il recomanda. Ar trebui sa il avem in meniu cat mai des. Este recomandat a fo consumat in prima parte a zilei. Este un super aliment,ce contine 18 aminoacizi, acid folic, potasiu, vitamine, avand proprietati antioxidante. Avocado este foarte bogat in fibre.

Acest deliciu este gata in cateva minute. Poate fi considerat desert sau doar o simpla gustare. Mi-am propus sa ma delectez de cel putin doua ori pe saptamana cu astfel de retete. In cazul in care nu ati observat inca, am postat o colectie de retete cu avocado aici:  de la retete sarate de salate, aperitive cu sosuri, creme, pana la paste, quinoa, quesadilla, sandwich-uri, oua umplute, rulouri, smoothie si deserturi.

Sper sa fie o buna sursa de inspiratie. Pana la urma, organismul nostru va fi cela care va multumi pentru aceste alegeri.

Atunci cand ne uitam in oglinda pentru a ne pieptana ar fi bine sa fim multumiti de ceea ce vedem, de cum ne vedem. La imaginea din oglinda va contribui si un stil de viata sanatos.

Nu trebuie sa exageram, sa cadem in extreme, putem sa ne luam mici pauze de la alimentatia clasica si sa ne bucuram de  retete extrem de banale, dar foarte sanatoase.

Reteta de budinca de avocado cu cacao si cocos am pregatit-o la inceputul anului, cand am tinut o dieta scurta. Imi doream o detoxifiere, dar si sa slabesc 1-2 kg, asa ca in acea perioada am ales retete de tipul “low-carb”.

Asa cum spuneam mai sus reteta se pregateste rapid si avem nevoie de putine ingrediente. Va las sa vedeti despre ce este vorba si modul de pregatire pentru budinca de avocado cu cacao si cocos.

INGREDIENTE:

1 avocado mare copt (ready to eat)

15 g pudra neagra de cacao

3 g nuca de cocos

40 ml lapte de migdale

3-4 lingurite sirop de artar

PREPARARE:

Taiem avocado in jumatate, scoatem samburele, apoi il curatam de coaja. Punem fructul intr-un mixer sau intr-un blender/robot de bucatarie.

 

Adaugam restul ingredientelor si mixam pana obtinem o crema fina si omogena. In cazul unui mixer vertical mai mare o sa fie nevoie sa curatam peretii vasului dupa 30 secunde si sa mixam pana obtinem crema fina.

 

Mancam budinca de avocado cu cacao si cocos imediat.

Sa fiti sanatosi!

Pentru alte retete rapide si delicioase va astept si pe canalul de You Tube.  Sper sa va abonati pentru a fi la curent cu toate noutatile.

Va astept si pe Instagram.

 

 

 


CIULAMA DE PUI

$
0
0

Ciulama de pui – reteta simpla si gustoasa de pui cu sos alb catifelat din smantana ingrosat cu faina.

Este o mancare traditionala pentru zona Munteniei si a Moldovei, usor de pregatit, economica si spornica.

Sosul de la ciulama are la baza un rantas de faina dizolvat cu supa sau lapte, asa ca atunci cand intalniti retete de pui in care nu avem acest lucru nu vorbim de ciulama, ci doar de pui cu sos de smantana, asa cum am pregatit in reteta de pui cu sos de smantana si ciuperci.

Pentru ciulama nu folosim bucati foarte mari de pui. Putem lasa pulpele intregi sau le taiem in jumatate. Pentru a obtine un gust foarte bun folosim pulpele, aripile si eventual piept de pui cu pielea pe ele. Este esentiala in obtinerea unei supe bune, ce va contribui din plin la gustul sosului. Pentru cei care nu o mananca, aceasta se va indeparta mai tarziu, in timpul procesului de gatire. Nu folosim acele fileuri de pui sau doar piept de pui fara piele, caci vom obtine o mancare fada.

Pentru a face ciulama de pui avem nevoie de carne de pui dar si de cateva legume pe care le avem in mod obisbuit in camara/ frigider, respectiv de morcovi, ceapa si telina. Cu ajutorul lor obtinem supa, dar nu le folosim in preparatul final.

Carnea si legumele puse intr-o oala incapatoare, cu apa cat sa le acopere, va fierbe (ca orice supa de pui) la foc mic pana carnea se desprinde de os. Daca scade prea mult in timpul procesului de fierbere  vom adauga inca 100-200 ml de apa pe parcurs, dar nu cred ca va fi nevoie de acest lucru. Este important sa luam spuma, de cate ori se formeaza pentru ca supa sa ramana clara.

Ce ne ramane putem sa transformam in supa de pui cu taitei sau galuste de gris  si avem in acest mod cele doua feluri asigurate pentru pranz.

Exista insa si posibilitatea sa avem supa clara de pui pastrata in congelator/ frigider. In acest caz vom fierbe doar carnea de pui in ea, fara sa fie nevoie sa mai folosim legume (desi eu nu as rezista sa nu arunc inca un morcov si o ceapa in oala).

Pielea de pe carnea de pui o putem scoate in momentul in care este carnea fiarta si strecuram supa. Masuram cantitatea de lichid indicata de mai jos si o folosim pentru a dizolva rantasul.

Sosul pentru ciulama foloseste o smantana groasa si grasa (de data acesat nu smantana pentru gatit) pe care o amestecam cu faina si o dizolvam la inceput cu putin lapte. Prezenta fainii si diluarea acesteia treptat cu supa calda/fierbinte, ne asigura un sos corect, fara aspect  “branzit”.

Pastram ciulama fierbinte cu un capac pus pentru a impiedica, prin condens, formarea unei pojghite la suprafata.

Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba si sa vedem de ce ingrediente avem nevoie si modul de preparare pentru ciulama de pui servita cu mamaliga.

Mai multe retete cu carne de pui gasiti aici. 

 

INGREDIENTE:

(pentru 4 persoane)

8 ciocanele sau 4 pulpe de pui intregi (aprox 1 kg)

1 felie de telina (de grosimea a doua degete)

2 cepe medii

2 morcovi

1 frunza dafin

1/2 lingurita piper boabe

sare

3-4 linguri ulei

50 g faina

1.3 l apa

250 g smantana grasa (24%)

150 ml lapte

3 catei mari de usturoi

1/2 legatura patrunjel proaspat

Pentru servit:

mamaliga calda

PREPARARE:

Pregatim pentru inceput o supa cu carnea de pui.  Taiem morcovul in felii (rondele) mari. Folosim o ceapa pe care o putem pune intreaga, dar o putem taia si bucati mari. Le punem intr-o oala incapatoare impreuna cu carnea de pui, felia de telina, o frunza de dafin, boabe de piper si 1 lingurita sare. Turnam 1.3 l apa si fierbem la foc mic pana cand este fiarta carnea. In acest timp luam spuma de cate ori aceasta se va forma.

 

In acest timp tocam a doua ceapa cat mai marunt si o calim in ulei incins pana devine sticloasa. Punem bucatile de carne fierte peste aceasta si le perpelim usor, cat sa prinda putina culoare si sa imprumute din gust cepei.

 

Cand s-au rumenit usor le scoatem din  tigaie si le lasam pe o farfurie sa astepte pana le refolosim. Punem putina faina peste ceapa si o calim si pe aceasta putin.

 

Turnam 600 ml din supa de pui peste ceapa, dizovand pentru inceput faina cu un polonic de supa. Punem pe foc si dam intr-un clocot.

Intr-un bol mare punem smantana cu restul de faina. Le amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena ce va fi subtiata cu lapte.

 

Turnam apoi pe rand cate un polonic de supa peste smantana noastra, amestecand dupa fiecare in parte. Cand supa si smantana devin o singura compozitie omogena, calda, putem sa le intoarcem pe foc, in vasul in care am aranjat deja pulpele/ciocanele de pui. Adaugam sare dupa gust.

 

Lasam sa fiarba in jur de 15-20 minute la foc mic, pana cand sosul se ingroasa. In acest interval de timp amestecam din cand in cand pe fundul vasului, sa fim siguri ca nu se lipeste. Cu cateva minute minute inainte de a opri focul adaugam piper proaspat macinat si usturoi pisat sau tocat foarte marunt. Oprim focul, apoi putem presara si patrunjelul tocat marunt.

 

Servim ciulamaua de pui imediat cu mamaliga calda.

Sa aveti pofta!

Daca pregatiti ciulama de pui, dupa reteta de mai sus, nu uitati sa imi trimiteti pozele. Le voi publica cu drag.

Va astept pe grupul GATESC CU PRIETENII, unde puteti posta si retetele voastre

Va invit sa va abonati si la canalul de You Tube pentru a fi la curent cu noutatile. O alta reteta de pui cu sos cremos este cea cu ciuperci si spanac si o puteti citi aici, sau o urmariti in video-ul de mai jos:

 

 

 

 

 

GOGOSI CU RICOTTA FARA DROJDIE

$
0
0

Gogosi cu ricotta fara drojdie seamana cu papanasii cu branza de vaci prajiti, dar acestea sunt mult mai fine, mai usor si mai rapid de pregatit.

Gogosi pufoase fara dospit, delicii perfecte pentru toti iubitorii de gogosi, sunt gata in 15-20 minute.

Saptamana trecuta eram in vacanta si am vazut pe Instagram niste gogosi.  Nu va spun cat de pofta mi s-a facut, caci sunt o mare iubitoare (si consumatoare cand le fac eu) de gogosi.

Stiu ce veti spune: multa prajeala, multe calorii… Din fericire silueta mea nu este influentata de consumul de gogosi. Desi le-as manca saptamanal nu apuc sa le pregatesc decat de cateva ori pe an, as spune ca atat de putine ca nu am nevoie de toate degetele de la o mana pentru a va face semn de cate ori apuc sa mananc gogosi. Retele mele de gogosi olandeze si gogosile rasucite au fost pe placul multor cititori. Sper ca si acestea vor fi incercate cat de curand.

Imi plac gogosile pufoase, aromate, cand sunt proaspat facute. Le mananc si peste cateva ore, dar parca isi mai pierd din farmec.

Le-am tapetat doar cu putin zahar pudra, dar merg la fel de bine unse cu miere de albine sau sirop de artar. Am aici, in casa, un iubitor de dulceata de capsuni ce imi sopteste ca alegerea lui ar fi aceasta, dar nu ar refuza nici siropul gros al unor capsuni fierte cu zahar, pasate si strecurate, in care s-a strecurat in timpul fierberii si o pastaie de vanilie. Daca va place sosul de ciocolata sunt sigura ca o sa imi multumiti pentru aceasta sugestie.

Gogosile cu ricotta au textura pufoasa, delicata si fina. Branza aduce cu urda noastra, dar este mai fina si mai usoara.

Pregatirea aluatului nu ne ia mai mult de 4 minute, iar prajirea lor o facem in doua transe, asa ca scapam rapid. In maxim 20 de minute putem spune ca mancam deja din prima gogoasa si asta pentru nu vom framanta aluatul, acesta nu sta la dospit, nu trebuie sa-l intindem si sa decupam forme de gogosi. As spune ca un copil ar putea sa le faca doar jucandu-se. Atat de simplu este! Nu avem nevoie nici macar de un mixer pentru a amesteca compozitia.

Daca avem branza ricotta in frigider, restul ingredientelor le avem cu siguranta in casa, asa ca nu avem nevoie decat de o tigaie mai adanca in care sa lasam bilutele sa se bronzeze intens. Se pare ca nu mi-era doar pofta de gogosi, visez si la vacanta de vara. 

Chiar daca totul pare o joaca, un lucru este important: uleiul trebuie sa fie bine incins cand prajim gogosile. Acesta va sfarai usor, asa ca atunci cand facem proba cu o bucata mica de aluat, in jurul ei se va forma un cerc din mici bule de aer si se va ridica rapid la suprafata. Prajim gogosile la foc mic spre mediu si le intoarcem de cateva ori pe toate partile, astfel incat sa fie uniform rumenite. La foc foarte mic riscam sa absoarba  mult ulei, iar la foc mare riscam sa se rumeneasca rapid, fara sa se coaca bine in interior.

Iata si o sectiune a unei gogosi cu ricotta. Nu-i asa ca este pufoasa?

Daca v-am facut pofta, va lsa mai jos ingredientele si modul de preparare pentru gogosi cu ricotta fara dospire.

INGREDIENTE:

250 g ricotta

1 ou intreg + 1 galbenus

1 varf cutit sare

30 g zahar pudra

120 g faina

6 g praf de copt

1/2 lingurita esenta portocala

1/2 lingurita extract vanilie (esenta vanilie)

650 ml ulei pentru prajit

20-30 g zahar pudra pentru tapetare

PREPARARE:

Scurgem bine ricotta de zer si o punem intr-un castron. Adaugam esenta de portocale si extractul de vanilie. In alt bol batem oul intreg cu un galbenus si un varf cutit de sare.

 

Punem ouale peste ricotta si amestecam pana se incorporeaza complet. Adaudam apoi faina cernuta in prealabil, zaharul pudra si praful de copt.

 

Amestecam pana la omogenizare. Nu avem nevoie de un mixer, in 30 secunde facem acest lucru doar o simpla lingura.

 

Incingem uleiul pana incepe sa sfaraie. Putem face proba cu o bucatica de aluat. Cand aceasta se ridica la suprafata si are in jurul ei un cerculet de basicute de aer stim ca putem praji gogosile. Luam o lingura de inghetata sau o lingura curata, o scufundam in uleiul incins, apoi luam cu aceasta aluat si il punem in tigaie/oala. Rumenim gogosile la foc mediu spre mic, pe toate partile, apoi le scoatem cu o paleta cu gauri sau o strecuratoare, apoi le punem pe o farfurie acoperita cu servet de hartie ce va absorbi excesul de ulei.

 

Le mancam imediat, dar sunt perfecte si peste cateva ore. Putem sa le lasam simple, sa le pudram cu zahar sau cu miere de albine/ sirop de artar.

Sa aveti spor!

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube, unde veti gasi retete delicioase, usoare si rapid de pregatit. Va invit sa urmariti reteta video pentru papanasi.

 

Pentru cei care iubesc Instagramul, va invit sa ma urmariti. Sper ca o sa va placa contul meu.

 

 

PRAJITURA ZI SI NOAPTE

$
0
0

 

Prajitura zi si noapte este una din cele mai simple si mai usor de pregatit. Este frumoasa prin prezenta celor doua blaturi colorate in contrast, pufoasa, aromata si delicioasa.

Nu stiu de ce nu am facut aceasta prajitura pana acum. Poate pentru ca mi se parea prea banala, prea usor de pregatit. Mi-am spus ca o prajitura fara decor ar putea sa nu creeze emotie. Dar daca ne gandim la prajiturile de casa facute de mamele sau bunicile noastre, putine dintre acestea aveau decoruri extravagante. Eu cand ma gandesc la copilarie, la prajiturile pe care le mancam atunci ma incarc de emotie.

Sper ca voi reusi sa va transmit si voua acest sentiment, macar celor nascuti inainte de revolutie, cand fiecare bucata de prajitura era un motiv de bucurie in sine.

Pana la urma, incercam sa transmitem mai departe ceea ce am invatat si noi.

Nu imi aduc aminte daca prajitura aceasta am mancat-o prima oara pregatita de mama mea sau de una din matusile mele, la zilele de nastere din familie. Ma bucuram de intalnirile in familie, dar ca sa traversam Bucurestiul in vremurile comuniste, fara masina personala, era o adevarata nebunie. Dar, macar in week-end nu se circula pe scara troleibuzului si acest lucru era pentru mine, ca si copil, o mare bucurie. Imi era frica de aglomeratie, imbulzeala si oamenii atarnati de scarile mijloacelor de transport in comun.

Cert este ca in familia extinsa aceasta prajitura se afla pe mesele de sarbatoare. Este simpla, usor de pregatit, economica si foarte gustoasa.

Avem nevoie de doua blaturi simple, unul alb si unul colorat cu cacao, lipite intre ele cu gem. Asa era retetadin familie, asa am facut-o si eu. Dar o putem lipi si cu Nutella, crema de ciocolata, crema de vanilie, intr-un strat subtire, astfel incat sa nu fie vizibila.

Prajitura zi si noapte nu este o prajitura pe care ar sta in zilele noastre la sarbatori si alte evenimente, dar merge la fix pentru un desert in familie, cand avem musafiri, in pachetelul de scoala sau pur si simplu pentru propriul rasfat, langa o ceasca de cafea.

Este prea simpla, prea usor de pregatit ca sa nu ne bucuram de un desert oricand avem pofta de ceva bun.

De aceea va las mai jos ingredientele si modul de pregatire pentru prajitura “Zi si Noapte” in etape prezentate pas cu pas in imagini.

INGREDIENTE:

(tava 19*26 cm)

Pentru blat alb:

3 oua

100 g zahar

1/2 lingurita extract de vanilie

1 lingurita coaja rasa lamaie

20 ml apa rece

120 g faina

4 g praf de copt

Pentru blat cu cacao:

3 oua

100 g zahar

1/2 lingurita esenta portocala

30 ml apa

25 g pudra neagra de cacao

100 g faina

4 g praf de copt

Mai avem nevoie de:

5-6 linguri gem de caise

2 lingurite zahar pudra pentru tapetare

PREPARARE:

Pentru blatul alb cu vanilie mixam ouale cu zaharul timp de 5-6 minute la viteza mare, astfel incat sa se topeasca zaharul, iar ouale sa devina ca o crema ce si-a dublat volumul.

 

Pentru blatul alb adaugam apa si extractul de vanilie (sau esenta), continuam sa mixam, apoi incorporam faina amestecata cu praf de copt si coaja rasa de lamiae. Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

 

In acest timp continuam sa pregatim blatul cu cacao. Mixam ouale cu zahar ca si la blatul alb, adaugam apa si esenta de portocale (sau rom), apoi incorporam faina amestecata in prealabil cu praf de copt si pudra de cacao. Turnam aluatul in tava si il coacem 15 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

 

Lasam cele doua blaturi sa se raceasca, dar cand cel cu cacao este inca putin caldut putem sa lipim intre ele. Ungem blatul alb cu gem, in strat subtire, uniform, punem blatul cu cacao peste el si peste cele doua aranjam un funde de lemn gros. Le lasam astfel in jur de 30 minute.

 

Inainte sa portionam prajitura taiem marginile pentru a avea cuburi cat mai frumoase.

Eu ma satur mereu cu acestea. 🙂

Putem pudra la final prajitura cu putin zahar pudra, o putem unge cu crema de ciocolata neagra, dar, cum spuneam la inceput prajitura aceasta trebuie sa fie cat mai simpla.

Va doresc spor la prajiturit!

Pentru alte retete simple si delicioase va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube. 

 

Daca aveti cont de Instagram ma gasiti aici. 

SALATA DE PASTE CU SUNCA, MAZARE SI OUA

$
0
0

Reteta de salata de paste cu sunca, mazare si oua este simpla, usor de pregatit, gustoasa si plina de culoare. Texturile si culorile din salata sunt foarte placute, asa ca va deveni una din salatele de paste preferate, mai ales pe timpul verii cand vrem sa stam cat mai putin in bucatarie.

Ideea acestei salate a plecat de la faptul ca aveam putina mazare intr-o punguta si nu as fi putut pregati mancare cu ea. Nici macar pentru o garnitura nu ajungea, caci suntem 4 persoane in casa.

Intr-o salata ar fi fost cel mai bine de pus, asa ca imediat le-am asociat cu niste paste caldute, sunca si un dressing cremos. Am profitat de faptul ca aveam putina maioneza ramasa din ziua precedenta si am amestecat-o cu iaurt grecesc pentru ca impreuna aduc gust bun si o idee mai putin colesterol.  Maioneza facuta in casa este cea mai buna. Cu un mixer vertical se poate face chiar si o maioneza din oua intregi, cu mai putin colesterol. Exista chiar si maioneza din lapte, a carei reteta am publicat-o aici.

Putem inlocui maioneza cu o lingurita varfuita de mustar, o lingurita de miere de albine, iar in loc de 100 g de iaurt folosim 150 g. In acest caz reteta este mai dietetica.

Pentru mine aceasta salata marcheaza inceputul primaverii. Am in castron un verde frumos, crud, ca al frunzelor ce abia au iesit din muguri.

Pentru culoare am folosit ceapa rosie, dar merge la fel de bine si o ceapa galbena sau ceapa verde ce ar accentua ideea de primavara.

Am pregatit si in trecut o alta salata de paste cu mazare si sunca, dar cu un sos de smantana si cascaval. Daca veti cauta si alte retete de salate de paste, cu siguranta veti mai intalni si altele ce vor putea fi o sursa de inspiratie in aceasta colectie.. O parte dintre acestea au fost inspirate de bucatariile lumii, asa ca am trecut prin cea italiana cu salata de paste caprese sau salata de paste tricolore cu pui, prin cea greasca cu dressing de iaurt grecesc sau mexicana cu o salata de paste cu porumb, fasole si jalapeno, dar si salate simple cu legume realizata special pentru copii, salate de paste cu ton, ciuperci si multe altele.

Chiar daca ne terminam salata la o masa o putem incalzi dupa ce am pastrat-o la frigider. Va fi la fel de buna.

Dressingul a acoperit bine pastele pentru ca au fost fierte corect. Asta inseamna ca nu am pus ulei in apa in care au fiert. Am tinut cont de o regula importanta: am pus pastele la fiert cand apa clocotea. Pentru 100 g paste punem 1 l apa si 1 lingurita de sare. Pastele se fierb al-dente, asa ca am urmat instructiunile de pachetul/ punga de paste.

Acum va las sa vedeti de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru salata de paste cu sunca, mazare si oua.

INGREDIENTE:

220 g paste tip penne

sare

piper proapat macinat

100 g iaurt

70 g maioneza

100 g sunca slaba

100 g mazare congelata

30 g mazare

1/2 ceapa rosie mica

1/4 legatura patrunjel verde

PREPARARE:

Pentru inceput am pus ouale la fiert, apoi am pus la fiert 2.2 l apa cu 2 lingurite de sare, iar in momentul in care a dat apa in clocot am pus pastele in ea. Cu 3 minute inainte ca acestea sa fie fierte am pus mazarea la fiert, apoi am scurs-o si am scufundat-o cateva secunde in apa rece cu gheata.

In acest mod isi va pastra culoarea frumoasa. Pentru a face dressingul am realizat dressingul amestecand maioneza cu iaurt, sare si piper proaspat macinat. Acesta va fi pus peste pastele fierte si scurse.

 

Am taiat sunca cubulete, apoi am adaugat ceapa rosie taiata julien, mazarea, parmezanul ras fin si patrunjelul verde tocat marunt.

 

Am amestecat usor, pana s-a omogenizat compozitia, apoi am mutat totul intr-un castron/ bol incapator si am decorat cu oua fierte si putin parmezan ras fin.

Salata de paste cu sunca, mazare si oua fierte este foarte gustoasa, asa ca ar fi pacat sa nu o incercati.

Va invit sa urmariti si alte retete simple pregatite in varianta video. Puteti sa va abonati la canalul de You Tube Diva In Bucatarie pentru a fi la curent cu toate noutatile.

Ma gasiti si pe Instagram aici. Sper sa urmariti si contul acesta.

 

PAINE CU CARTOFI SI BERE NEAGRA

$
0
0

Painea cu cartofi si bere neagra s-a nascut din dorinta mea de a face o paine pe gustul sotului meu.

Sa va spun cum ajuns sa fac aceasta paine.

Lui ii place foarte mult painea cu cartofi. In general ii place painea, chiar glumeste si spune ca ar manca si paine cu paste. Eu de aceasta paine nu auzisem si nici nu gustasem pana sa il intalnesc pe el pentru ca in Bucuresti nu se vindea in acea perioada tipul acesta de paine.

La inceput nu mi-a placut. Era densa si grea, nu prea pufoasa, cu un gust care nu imi spunea mare lucru. Asta se intampla acum foarte multi ani. Pe vremea aceea eram influentata intr-un anumit fel de gustul unei paini pe care azi o ocolesc cat pot de tare: painea turceasca alba, moale si pufoasa. Descoperisem si ciabatta, focaccia, painea cu masline si cea cu ceapa, dar nu si pe cea cu cartofi.

Acum iubesc painea cu cartofi si pregatesc chiar eu de cate ori vreau sa ii rasfat pe ai mei cu o paine buna. Reteta mea de paine nu are cartofii fierti in coaja, ci cartofi curatati si taiati cuburi, ca pentru un piure de cartofi. In acest mod absorb mai multa apa, asa ca se reduce cantitatea de lichid folosita.

Intr-una din vacantele petrecute in Germania, la prietenii nostri am descoperit o paine cu bere. Pe vremea aceea nu aveam blog, nu ma interesa decat sa stiu reteta si sa o fac si eu acasa, caci imi placuse foarte mult.

Peste multi ani, cand a aparut Diva in Bucatarie, am pregatit reteta aici. Era impropriu numita paine, caci am folosit praf de copt ca agent de crestere.

“Painea” aceasta este foarte potrivita cu mezeluri, carnati uscati, langa o friptura sau anumite tipuri de branzeturi (cascaval afumat, gouda, etc).

Am incercat sa aduc impreuna cele doua retete si am facut un lucru foarte bun. Experimentul acesta este poate unul din cele mai reusite si ma mandresc cu painea mea cu cartofi si bere neagra.

Crusta este crocanta, miezul moale si pufos, iar gustul extrem de bun. Daca nu ai sti ca are bere  in compozitie, cu siguranta ai crede ca este o paine facuta cu maia.

Se mentine proaspata cateva zile, datorita cartofilor din compozitie.

Cum stim ca painea este coapta la final? Este foarte simplu. Ciocanim coaja crocanta si daca suna a gol este gata.

Nu se face proba unei paini cu scobitoarea.

Parerea mea este ca orice incepator in bucatarie poate sa faca aceasta paine. Framantarea aluatului se face rapid, fara sa fie nevoie sa framantam zeci de minute, ca la un cozonac.

Secretul unei paini de casa cu coaja crocanta si buna este “hidratarea” cuptorului in care coacem. Din acest motiv, cu cateva minute inainte de a introduce painea la copt am avut grija sa pun un ibric cu apa pe foc. Cand apa a dat in clocot am pregatit painea in tava. Pe fundul tavii pun uneori hartie de copt, dar uneori pun si un strat subtire de faina.

Ibricul poate sta pana la final in cuptor, coaja ramane crocanta, nu se va inmuia. Umezeala nu este excesiva, este fix cat are nevoie aceasta paine.

 

Eu m-as intinde la vorba si v-as povesti mai multe, dar cred ca mai bine va las sa descoperiti cat de buna este painea cu cartofi si bere neagra si va las mai jos ingredientele si modul de preparare, prezentat pas cu pas.

INGREDIENTE:

800 g faina alba

250 g cartofi fierti (cantariti dupa ce au fost fierti)

20 g sare

20 g drojdie proaspata

5 g zahar

120 ml apa calduta

250 ml bere neagra

 

PREPARARE:

Curatam cartofii de coaja, ii taiem in cuburi de marime medie si ii fierbem in apa cu sare, cu un capac pus, timp de aproximativ 20 minute, sau pana in momentul in care intra usor furculita in ei.

Dizolvam drojdia cu o lingurita faina si putin zahar in 30 ml apa usor calduta, apoi scurgem cartofii de apa si ii zdrobim ca pentru piure.

 

Punem cartofii in faina, ii amestecam putin cu fainaamestecata in prealabil cu sare, adaugam apoi berea neagra, apa si la final drojdia ce a dospit si si-a dublat volumul.

 

Framantam aluatul pana devine omogen, dar nu exageram. In 3-4 minute putem sa il acoperim si sa il lasam in loc caldut sa creasca in jur de 60 minute.

Un mic sfat: aluatul este usor lipicios, asa ca ar fi bine sa il lasam sa creasca pe un fund de lemn, acoperit cu un prosop. Daca vrem sa facem o paine impletita lasam din start 2 snururi de marime egala, daca vrem o paine rotunda il lasam fix asa cum il scoatem din bolul in care l-am framantat.

Inainte sa punem painea in cuptor punem ibricul cu apa fierbinte in cuptor. Coacem painea primele 30 minute in cuptorul preincalzit la 230°C, apoi alte 25-30 minute la 200°C.

 

Cand s-a rumenit crusta, o ciocanim usor si daca suna a gol este gata. O scoatem si o lasam sa se raceasca.

Eu pastrez painea de casa cateva zile imbracata intr-un prosop de bucatarie din bumbac, apoi intr-o punga de plastic sau o cutie care se inchide etans.

Sper ca o sa va placa painea mea si ca o veti incerca.

Maine o veti vedea la televizor la Maruta. 🙂

PUI CU PARMEZAN SI MOZZARELLA – PUI PARMIGIANA

$
0
0

Pui cu parmezan si mozzarella, cunoscut sub numele de “pui parmigiana” sau “pui a la parmigiana” este cea mai buna si mai gustoasa metoda de a gati pieptul de pui, astfel incat sa obtinem o mancare savuroasa, cu carne frageda, insotita in acelasi timp de un sos delicios si aromat.

Se pregateste foarte usor, iar pentru acest lucru avem nevoie de ingrediente simple, pe care le putem achizitiona din orice supermarket.

Mancarea mi s-a parut foarte potrivita pentru pranzul in familie.

Pui cu parmezan si mozzarella are la baza snitele de pui, scaldate in sos de rosii, cu un topping de branzeturi ce se vor topi si vor constitui deliciul acestei mancari.

Sosul de rosii, desi este pus pe fundul vasului si va fi acoperit de carne, va contribui din plin la gustul final al mancarii. Desi este un sos simplu, respectiv sos marinara, acesta are aromele si gustul perfect pentru a insoti pieptul de pui si branzeturile. Aromele date de usturoi, oregano si busuioc le vom simti puternic in momentul in care scoatem puiul din cuptor.

Pentru a avea cursivitate in pregairea puiului cu parmezan si mozzarella primul lucru pe care il vom face va fi acest sos, apoi preincalzim cuptorul la 200°C.

In ceea ce priveste secretul unui snitel cu carne frageda, suculenta exista un mic secret: nu trebuie sa batem carnea cu ciocanul. Luam pieptul de pui si il taiem pe lungime in asa fel incat sa obtinem 2-3 felii din fiecare jumatate. Continuam sa il pregatim asa cum am pregatit snitelul vienez, trecandu-l prin faina, oua si pesmet si prajindu-l in baie de ulei. Cei care isi doresc o varianta dietetica pot sa gateasca puiul la cuptor, asa cum pregatim gujoanele de pui. Daca ma intrebati pe mine, voi alege varianta clasica, de snitel prajit in ulei, pentru aceasta reteta.

Nu sunt mare fan al pieptului de pui, dar gatit in anumite metode poate fi chiar foarte bun. Daca nu ati incercat inca retetele mele cu piept de pui, va recomand sa le dati o sansa, sunt sigura ca o sa va placa: rulada cu legume si sos de rosii si vin, pui fajitas, pui Kiev, frigarui libaneze de pui, dar si multe altele pe care le veti gasi in colectia de retete cu carne de pui. 

Daca va uitati la poza in care scot bucata de pui cu branza aceea care se intinde, sigur o sa va fac si voua pofta.

Noi l-am mancat cu spaghetti, ca sa pastram tematica retetei de tip italian, dar “puiul a la parmigiana” poate fi insotit si de un piure de cartofi sau legume sotate / fierte la abur.

Sper sa va inspire si sa pregatiti reteta cat de curand. M-as bucura sa imi trimiteti pozele. Le voi publica cu mare drag.

Va las acum sa descoperiti de ce aveti nevoie si modul de prepapare pentru puiul cu parmezan si mozzarella (pui parmigiana).

INGREDIENTE PENTRU PUI PARMIGIANA:

400-500 g piept de pui

sare

piper proaspat macinat

200 g mozzarella rasa

30 g parmezan ras

3 oua

150 g pesmet

200 g faina

500 ml ulei pentru prajit

Pentru sos marinara

400 g pulpa de rosii

3 catei de usturoi

3 linguri ulei

1 lingurita zahar

50 ml vin rosu

1 lingurita oregano uscat

1 crenguta busuioc pentru fiert + 5 frunze mari pentru decor final

sare

piper proaspat macinat

Pentru servit:

Spaghetti / Piure de cartofi / legume sotate

 

MOD PREPARARE PUI PARMIGIANA:

Cel mai bine ar fi sa incepem realizarea retetei cu pregatirea sosului, astfel incat totul sa mearga cursiv, sa nu avem pauze de asteptare. Daca alegem pe post de garnitura pastele, atunci vom pune si apa cu sare la fiert in acest moment.

Pasam rosiile, tocam cateii de usturoi cat mai marunt, apoi calim usturoiul in uleiul incins in jur de 30 secunde.

 

Turnam sucul de rosii cand acesta incepe sa miroasa bine, fara sa il lasam sa se arda, adaugam zahar, sare, piper, oregano si busuioc.

Turnam vinul si lasam sosul sa fiarba la foc mic in jur de 15-20 minute. In acest moment putem porni cuptorul la 200°C.

 

Cat timp se fierbe sosul taiem pieptul de pui pe lungime, il asezonam pe ambele parti cu sare si piper proaspat macinat.

Spargem ouale intr-un vas incapator, adaugam un varf cutit sare si le batem.

 

Luam fiecare bucata de carne in parte, o dam prin faina pe ambele parti, apoi o scufundam in ouale batute.

 

Scoatem pieptul de pui din vasul cu oua, scurgem excesul, apoi il tapetam cu pesmet si il prajim in baie de ulei, pana se rumeneste uniform pe ambele parti.

 

Scoatem snitelele pe servetele de bucatarie absorbante pentru a absorbi surplusul de ulei. Punem sosul de rosii pe fundul unui vas termorezistent, aranjam bucatile de carne apoi presaram mozzarella. Punem vasul in cuptor si il lasam pana se topeste branza. In acest moment punem pastele la fiert si le fierbem al dente, conform instructiunilor de pe pachet.

 

Dupa aproximativ 5 minute presaram parmezanul ras si mai lasam in cuptor pana cand branzeturile au prins o usoara pojghita aurie.

Scoatem vasul din cuptor si mancam imediat.

Stiti cum miroase in bucatarie cand am scos puiul din cuptor? Doamne, ce arome!

Nu va spun cu cata pofta am mancat cu totii puiul cu parmezan si mozzarella – pui parmigiana – pui a la parmigiana!

Asta va doresc si voua!

 

 

 

 

 

 

SNITEL DIN PIEPT DE PUI

$
0
0

Snitel din piept de pui, reteta simpla si usor de pregatit, este preparatul pe care majoritatea dintre noi am l-am mancat si ne-a placut. Copiii sunt chiar indragostiti de el si adesea cand sunt intrebati ce si-ar dori sa manance, snitelul de pui se afla in topul preferintelor, alaturi de paste si pizza.

Pieptul de pui imbracat intr-o mantie aurie si crocanta este delicios. Avand in vedere ca aceasta carne este in general fada,  daca este gatit corect poate fi chiar bun.

Reteta de snitel isi are origini austriece. Realizat in mod traditional din carne de vitel (Wiener Schitzel), acesta a fost transformat de-a lungul timpului, carnea de vitel fiind inlocuita cu carne de porc sau de pui din considerente atat economice, cat si practice.

Rezultatul este gustos si, asa cum spuneam la inceput, aproape toata lumea l-a incercat preparand acasa sau comandand in restaurante.

Nu inteleg de ce cineva ar cumpara un snitel amabalat in supermarket. Acesta este bun cand este proaspat gatit si oricine, chiar si un copil, s-ar putea descurca sa faca acest lucru.  In plus, nu am avea motive sa ne plangem ca avem in farfurie ceva ce aduce a talpa de pantofi.

Mai rau este cand ti se serveste intr-un restaurant un snitel din piept de pui, a carui carne a fost batuta cu ciocanul pana s-a transformat o fasie atat de subtire incat ai putea vedea prin ea. Si va trebui sa platesti pentru un astfel de snitel, care poate fi comparat cu o talpa de pantofi! O astfel de experienta iti poate strica seara.

Pentru a face snitel din piept de pui procedam ca si pentru snitelul clasic din carne de vitel. Taiem pieptul de pui pe lungime in 2 sau 3 felii. Daca sunt foarte groase le putem bate foarte usor cu ciocanul, astfel incat sa aiba o grosime de aproximativ 3-4 mm. Pentru acest lucru eu nu folosesc un ciocan. Pun pieptul de pui intre 2 folii alimentare si folosesc un sucitor pentru a-l subtia. Daca reusim sa taiem din prima fasiile cu o grosime potrivita nu trebuie sa mai batem carnea cu ciocanul sau sa o supunem procesului de subtiere cu sucitorul.

De preferat ar fi sa nu fim nevoiti sa batem carnea, care este frageda si moale oricum. Pentru reteta de cordon bleu sau ruladele din piept de pui, unde avem nevoie de fasii mai subtiri putem folosi un ciocan, dar o batem foarte usor, nu ne varsam nervii pe bucata de carne.

Feliile din piept de pui vor fi gatite pane, adica acoperite cu pesmet (termenul pane este din franceza si inseamna acoperit cu paine – respectiv pesmetul care se obtine din painea uscata, asa cum aratat aici). Inainte de a ajunge in pesmet vom tavali carnea prin faina si oua, acestea asigurand liantul perfect pentru pesmet.

Pentru a avea un snitel gatit corect il vom gati in baie de ulei foarte bine incins, intr-o tigaie adanca. Este important sa vedem cum sfaraie uleiul in jurul bucatilor de carne cand acestea ajung la prajit.

Acestea fiind spuse, va las mai jos ingredientele si modul de preparare pentru snitele din piept de pui.

 

INGREDIENTE:

600 g piept de pui

sare

piper proaspat macinat

150 g faina

3 oua

150 g pesmet

600-700 ml ulei

PREPARARE:

Taiem fasii din pieptul de pui pe lungime. Le subitem daca este cazul, dar daca reusim sa taiem subtiri din prima trecem direct la asezonarea cu sare si piper.

 

Punem in vase/farfurii diferite faina, ouale batute putina sare si pesmetul. trecem pieptul de pui prin faina, acoperindu-l pe ambele parti, il scufundam apoi in oua, iar la final il tapetam cu pesmet. Procedam astfel cu toate bucatile de carne, pentru ca apoi sa trecem la procesul de prajire.

 

Turnam uleiul in tigaia adanca si il incingem foarte bine. Putem face proba cu o lingura de lemn, introdusa in ulei. Daca se fac bule de aer in jurul ei inseamna ca este suficient de fierbinte, asa ca punem snitelele la prajit.

Uleiul va sfarai in jurul snitelelor asigurand crusta crocanta. Le prajim pe ambele parti, pana se rumenesc uniform, apoi le scoatem pe hartie/servetele absorbante de bucatarie ce vor absorbi surplusul de ulei, lasand in final o crusta foarte putin (sau deloc) unsuroasa.

 

Mancam snitelul de pui proaspat pregatit, caci doar in acest moment putem savura gustul bun al crustei si al unei bucati de carne fragede si suculente.

Langa snitel punem garnitura preferata: piure de cartofi, cartofi la cuptor si chiar prajiti, dar merge foarte bine cu niste legume sotate si chiar cu paste (spaghetti).

Cand am pregatit acest snitel mi-am adus aminte de cea mai buna si mai savuroasa metoda in care l-am mancat si anume cu parmezan si mozzarella, alaturi de un sos marinara si spaghetti (pui parmigiana – daca nu ati incercat inca aceasta reteta trebuie neaparat sa faceti).


FLORICELE PIZZA CU CARNATI

$
0
0

Flori din pizza cu carnati sunt frumusele, gustoase, cu aluat pufos si delicios. Sunt potrivite atat la micul dejun, o gustare, pachetel, dar si la o petrecere de copii sau chiar si pentru adulti, langa o halba de bere.

Intimpinam delicios primavara si ii oferim cu floricele din aluat de pizza cu carnati. Daca avem o reteta buna de aluat de pizza atunci ne putem juca cu ea si pregatim si alte lucruri gustoase, cum ar fi aceste floricele, a caror petale contin cascaval si foarte putin suc de rosii.

Evident, fiecare poate sa le umple cu ce isi doreste; cubulete  mici de masline, ciuperci, dar pentru mine acest experiment trebuia sa fie simplu.

Am primit un email in care o mamaica imi cerea idei pentru gustarea de la petrecerea fetitei de 6 ani. I-am raspuns si I-am explicat cum as face aceste floricele, avand ca pistil carnati (copilul cerea carnati cum facuse bunica ei,  simpli, doar crestati in ambele parti), dar am putea inlocui carnatii cu fasii de sunca slaba. Nu toti copiii mananca carnati, nu toti parintii ofera copiilor sa manance tot ce isi doresc acestia. Eu cred ca o mica bucurie, de ziua lor, poate fi o exceptie fericita.

Dupa ce am trimis emailul m-am gandit sa ii fac mamicii o bucurie si le-am  pregatit astfel incat sa ii fie mai usor sa vada toata etapele, realizate pas cu pas.

Mi-am dorit sa le testez si a doua zi, la micul dejun, cand le-am taiat in 3 felii si le-am uns cu unt apoi am pus o felie de cascaval. Ohhh, cat de bun si gustos a fost micul dejun!

Cu acest aluat am pregatit in toamna o pizza cu dovleac si feta. Nu am vazut niciodata sa termine cineva o pizza atat de rapid cum s-a terminat aceea. Musafirii mei au fost foarte incantati de combinatie. Pentru copilul meu am pregatit intr-o perioada briose pizza.

In zilele in care casa se umplea de colegi si prieteni aceste briose pizza erau savurate cu mare pofta de catre copii.

Noi ne-am bucurat de gustul acestor pizza intr-o amiaza cu prietenii, cand ne-am intalnit sa jucam canasta.

Va las sa vedeti de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru floricele din pizza cu carnati.

INGREDIENTE:

(pentru 12 buc)

Pentru aluat:

250 g faina + faina pentru tapetat formele

120 ml apa calduta

4 g zahar

4 g sare

10 g drojdie proaspata

30 ml ulei masline sau ulei floarea soarelui

1 ou batut pentru uns

Pentru umplutura:

80-100 g carnat subtire  ( ex: cabanos)

30 g suc gros de rosii / ketchup

70 g cascaval taiat cubulete

PREPARARE:

Punem faina cu sarea intr-un bol si le amestecam. In mijloc facem gaura, daugam drojdia si zaharul, apoi turnam apa calduta. Framantam putin aluatul, apoi incorporam uleiul.

 

Framantam bine si lasam apoi aluatul sa dospeasca in loc cald, pana isi dubleaza volumul. Luam apoi aluatul si il rupem in bucatele de greutate aproximativ egala (8-9 g). In mijlocul bucatelelor de aluat apasam cu un deget, punem cateva picaturi de suc de rosii, apoi un cubulet de cascaval. Strangem aluatul bine in jurul cascavalului, apoi le modelam intre palme pentru a obtine o bila frumoasa.

 

Taiem carnatii cu o lungime de 2 cm si ii crestam destul de adanc (dar nu pana la capat). Punem in tava de briose hartiutele. In fiecare forma vom aranja 4 bilute iar in mijlocul acestora bucata de carnat.

 

Ungem cu ou batut si coacem floricele in cuptorul preincalzit la 220°C timp de 25-30 minute.

 

Le lasam sa raceasca, apoi le putem savura cu pofta.

Ita si o mica sectiune. Nu-I asa ca arata bine?

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube. Va puteti abona aici.

Daca aveti cont de Instagram, va invit sa imi urmariti contul aici.

 

 

 

MERE COAPTE UMPLUTE CU BRANZA DE VACI

$
0
0

Mere coapte umplute cu branza de vaci si stafide, deliciu perfect pentru orice moment al zilei.  Reteta este recomandata pentru cei aflati la dieta sau diverse regimuri alimentare. Aceasta poate fi realizata fara nici macar o picatura de indulcitor, dar eu i-am pus o singura lingura de miere si mi s-a parut suficient de dulce.

Merele coapte sunt acel desert iubit in perioada iernii, dar reteta aceasta poate fi savurata si in perioadele ploiase sau zilele reci ale primaverii sau toamnei.

Este o reteta simpla, usor de pregatit, putand fi facuta chiar si de un copil.

Spuneam mai sus ca este potrivita si persoanelor aflate la dieta si recomandata celor cu diverse regimuri alimentare. Cei care au restrictii la zahar vor iubi merele coapte umplute cu branza de vaci.

In cazul in care cineva a avut probleme digestive (diaree sau constipatie, colon iritabil, etc)   si are un regim strict alimentar pot gasi in acest desert cea mai buna si mai savuroasa solutie.

Merele sunt fructe foarte importante pentru o alimentatie santoasa, fiind pline de antioxidanti si vitamine benefice pentru organism. Exista multe soiuri de mere, de la dulci la acrisoare, cu marimi si culori diferite.

Acest fruct, absolut comun, este atat de bun pentru noi, incat ar fi pacat sa nu il mancam cu tot cu coaja, pentru a profita de toate proprietatile acestuia: are calorii putine, nu are grasimi, se spune ca poate inlocui chiar si periuta de dinti caci consumul acestuia reduce riscul de carii, previne imbatranirea creierului, previne cancerul pancreatic, mentin sanatatea inimii si combat atat diareea cat si constipatia prin fibrele prezente in acesta, aduc un aport important de vitamine si se pare ca exista studii care sustin ca ajuta la mentinerea controlului asupra arteroscleroza.

Se spune ca merele coapte pot neutraliza sindromul de colon iritabil. In concluzie, eu as psune ca merele sunt alimente “medicament”. Nu-i asa ca suna bine?

Trecand peste problemele acestea, reteta de fata este atat de buna incat o putem consuma oricand avem pofta de ceva bun si sanatos. Pentru ca desrtul nostru este delicios si are toate calitatile pentru a fi recomandat ca o mancare sanatoasa.

Reteta de fata nu este recomandata doare celor care sunt la regim sau la dieta, poate fi consumata si de catre copiii mici, pana intr-un an, avand in vedere faptul ca acest fruct este unul din primele alimente introduse in alimentatia copilului.

Fie ca le mancam pe post de desert sau gustare intre mese, acestea merg mancate si la micul dejun.

Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru merele coapte umplute cu branza de vaci.

INGREDIENTE:

(Pentru 4 persoane)

4 mere medii spre mari

120 g branza de vaci

1 galbenus

2 lingurite gris

1/2 lingurita pudra de scortisoara

1/2 lingurita pasta de vanilie sau semintele dintr-o pastaie de vanilie.

1 lingura miere de albine

15-20 g stafide

1 lingurita esenta rom

100 ml lapte

200 ml apa

sucul de la 1/2 lamaie

50 g unt pentru uns tava

PREPARARE:

Pentru inceput punem stafidele cu rom si lapte intr-un bol, pentru ca acestea sa se hidrateze. Daca sunt foarte uscate le putem fierbe 2 minute in lapte, le luam de pe foc si adaugam esenta de rom. In acest moment putem trece la pregatirea merelor. Preincalzim cuptorul la 180°C.

Spalam merele foarte binem le taiem capacul cu codita, apoi le scobim pentru a elimina cotorul si casuta cu seminte, dar avem grija sa nu strapungem fundul fructului, riscand sa se scurga din compozitie. Imediat cum le scobim turnam in ele apa amestecata cu suc de lamaie. In acest mod impiedicam oxidarea fructelor in zona curatata.

 

Putem lasa merele sa astepte pana terminam umplutura: amestecam branza de vaci cu pudra de scortisoara, pasta de vanilie (sau semintele unei pastai de vanilie) si un galbenus de ou. Adaugam apoi stafidele scurse foarte bine, grisul si mierea de albine.

Mierea este optionala. Stafidele sunt dulci, merele la fel, putem sa nu punem zahar absolut deloc daca suntem la dieta / regim alimentar.

 

Scurgem apa din mere, apoi le umplem cu compozitia de branza. Ungem fundul unui vas termorezistent in care punem merele cu putin unt. Putem sa mai punem 2-3 linguri din apa cu suc de lamaie, pentru a  creste umiditatea in cuptor. Punem merele in vas, apoi le acoperim branza cu capacul marului. Daca nu am reusit sa pastram capacul le lasam simple.

 

Coacem merele umplute cu branza de vaci 45 minute sau pana in momentul in care observam ca atunci cand le apasam usor cu degetul acestea s-au inmuiat.

Bucataria miroase foarte frumos, a mere coapte si rom, facand ca pofta pentru desert sa fie si mai mare.

Daca va plac astfel de ertete simple si usor de pregatit va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube. Va puteti abona aici.

 

 

Daca aveti cont de Instagram va astept aici

Si, daca va place sa impartasiti retetele pe care le realizati va astept pe facebook, in grupul Gatesc cu Prietenii. 

 

 

 

BISCUITI CU IAURT SI CACAO

$
0
0

Va propun o reteta noua de biscuiti cu iaurt si cacao, fara oua si fara unt, deliciosi, pufosi si aromati.

In timp ce mancam un biscuite ma intrebam ce poate fi mai bun intr-o zi de luni plictisitoare, cand ma eram fara energie? Raspunsul este simplu: doi biscuiti. Sau trei. Sau cati am pofta si imi cad bine.

Dimineata am incheiat-o in cel mai fericit mod savurand acesti biscuiti. Au fost o mica bucurie si pentru fiul meu, caci am impartit desertul frateste.

Crocanti la exterior, moi la interior, aromati, biscuitii cu iaurt si cacao sunt atat de buni incat cu greu iti vei da seama ca nu au in compozitie oua sau unt. Lipsa acestora s-a observat insa in faptul ca biscuitii nu si-au pastrat perfect forma design-ului pe care am incercat sa o realizez cu interiorul unui capac al unui storcator foarte mic de lamaie.

Biscuitii cu iaurt si cacao se fac foarte usor. Practic in maxim 5 minute aluatul este gata pregatit. In alte 5 minute portionam aluatul astfel incat sa avem cantitate egala de aluat in toti biscuitii si ii modelam ca bilute in acelasi interval. Partea cu decorul este optionala, dara daca aveti rabdare puteti incerca ideea mea. Ingredientele le avem la indemana, asa ca putem trece rapid la pregatirea lor.

Aceasta reteta de biscuiti va fi iubita de toti cei care isi doresc deserturi fara oua. Si, pentru ca exista cazuri medicale in care anumite persoane nu au voie sa consume unt, ei bine, reteta biscuitilor cu iaurt si cacao va deveni preferata lor, langa o ceasca de cafea.

In perioada postului putem inlocui iaurtul grecesc cu crema de orez (crema de cocos sau soia) sau iaurt vegan. Promit ca voi iesi la fel de buni! Dealtfel, am mai pregatit niste biscuiti de post cu lamaie fragezi, fini si delicati, folosind doar lapte de soia. Reteta lor o gasiti aici.

Toate retetele de biscuiti pe care le-am facut de-a lungul timpului le gasiti aici – sunt peste 50 de retete ce asteapta sa fie incercate si savurate.

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru biscuitii cu iaurt si cacao:

INGREDIENTE:

220 g faina

150 g iaurt grecesc

120 g zahar pudra

30 g cacao

60-70 ml ulei

5 g praf de copt

1 varf cutit sare

1 lingurita esenta rom

1 lingurita pudra de portocala (coaja rasa)

PREPARARE:

Intr-un vas amestecam ingredientele solide: faina, cacao, pudra de portocale, sare, praf de copt. In alt vas amestecam ingredientele lichide: iaurt, ulei si esenta de rom.

 

Punem ingredientele lichide peste cele solide si incepem sa framantam aluatul. Avand in vedere ca nu are unt, vom trece imediat la modelarea bilutelor.

Cantarim aluatul si il impartim apoi in 24 bilute.

 

Le modelam intre palme. le putem lasa simple, sau le dam o forma speciala. Eu am incercat cu cacacul unui storcator mic de lamiae sa realizez un model, dar acesta nu a rezistat la toti biscuitii in timpul procesului de coacere.

 

Coacem biscuitii timp de 12 minute, apoi ii lasam sa raceasca in tava.

Ii pudram cu zahar sau ii lasam simpli.

Va urez spor la pregatit biscuiti cu iaurt, fara oua si unt, pufosi si deliciosi.

 

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube, unde voi posta curand retete noi, simple si delicioase.

 

Daca aveti cont de Instagram va astept aici. 🙂

In cazul in care va place sa impartasiti experientele din bucatarie va invit pe facebook in Grupul Gatesc Cu Prietenii

 

 

 

 

Cum se fac galustele de faina?

$
0
0

Galustele de faina le adaugam in diverse mancaruri (supe, tocanite – gulas, paprika), dar se pot transforma in fel de mancare daca le adaugam branza rasa si smantana sau ceapa calita cu slaninuta (bacon) si pot fi transformate si in desert daca le presaram nuca macinata, zahar si scortisoara.

De-a lungul anilor am pregatit galuste de faina pentru supa de mazare ardeleneasca, ciorba de conopida cu smantana, bors de conopida, gulas de porc, papricas de curcan.

Voi lasa mai jos reteta de baza, urmand sa crestem cantitatea in functie de necesitati.

Pentru a pregati galuste de faina nu avem nevoie de mult timp, nici de ingrediente complicate. Poate ca nu vor iesi perfecte din prima, dar cu putin exercitiu obtinem galuste micute si gustoase.

Pentru a obtine aluatul perfect adaugam faina treptat, incercand sa ajungem la o consistenta moale, care curge, dar sa nu fie nici foarte moale. In functie de marimea oului, este posibil sa fie nevoie de 1 lingurita in plus, fata de cantitatea indicata mai jos, dar la fel de bine lingurita poate fi mai mare decat a mea, ceea ce face ca adaugarea treptata sa fie cea mai buna solutie. In aceasta ecuatie intra si tipul de faina folosit, cantitatea fiind influentata si de acest lucru.

Lasam aluatul sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care punem apa cu sare la fiert. Procedam ca si in cazul pastelor: la 1 l apa punem 1 lingurita de sare.

Se fierb in apa sarata pana se ridica la suprafata, apoi punem un capac si le mai lasam in jur de 3 minute ( la foc mediu).

Pentru niciun fel de galuste nu folosim praf de copt, asa ca nici acestea nu contin agent de crestere.

Si ca toate aceste explicatii sa fie mai usor de inteles o sa va las un video cu explicatii. L-am facut special pentru ciorba de conopida cu smantana si galuste de faina.

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru galustele de faina:

INGREDIENTE:

1 ou

1 varf cutit sare

10 ml apa minerala rece

4 lingurite varfuite faina

PREPARARE:

Punem 1 l apa la fiert cu 1 lingurita de sare.

Spargem oul, adaugam putina sare si incepem sa il gatem. Adaugam apoi apa minerala rece si la final faina.

Dupa ce se omogenizeaza compozitia, lasam aluatul sa astepte putin. Formam galustele intre 2 lingurite, sau folosim o lingurita ce a fost introdus in prealabil in apa fierbinte.

Incercam sa folosim o lingurita cu maner lung, daca vrem sa lasam gasusca de faina direct pe fundul oalei.

Le lasam sa fiarba inca aproximativ 3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata, apoi le scoatem cu o strecuratoare.

Le clatim si le punem in supa, ciorba, papricas sau gulas.

Sper ca postarea aceasta sa va fie de folos.

Iata si un video ce va arata cum se fac galustele de faina. Daca va abonati la canalul de You Tube veti fi la curent cu toate noutatile.

 

Daca aveti cont de Instagram va astept aici. 🙂

In cazul in care va place sa impartasiti experientele din bucatarie va invit pe facebook in Grupul Gatesc Cu Prietenii

 

 

BISCUITI DE POST CU VIN ALB

$
0
0

Biscuiti de post cu vin alb, aromati cu scortisoara si pudra de coaja de portocale, sunt deliciul perfect pentru perioada postului, dar si pentru restul anului. Sunt deliciosi, fragezi, ideali si pentru persoanele care au alergii la oua sau lactate. Daca renuntam la zaharul tos si il inlocuim cu zahar de cocos acesti biscuit pot fi si pe placul celor care au ales un regim de viata vegan.

Este o reteta foarte simpla si foarte usor de pregatit, cu un rezultat final absolut incantator.

Reteta este de inspiratie italiana, la baza fiind o reteta de biscuiti cu vin alb si anason, intalnita sub denumirea ” ciambelle al vino bianco e anice”.  Mie imi place anasonul, dar baietii mei nu se dau in vant dupa aroma lui, asa ca am folosit ingrediente pe placul lor.

Partea buna este ca biscuitii au fost savurati cu mare placere si de catre prietenii veniti in vizita.

Forma pe care o dau italienii acestor biscuitii este de cerc cu gaura in mijloc. Eu am ales un vin demidulce pentru biscuiti si, in timp ce pregateam aluatul, ma gandeam ca folosind un vin alb pentru desert as pune mai putin zahar. Un vin foarte dulce este “Lacrima lui Ovidiu”. Asa mi-a venit si ideea de a le da o forma de lacrima. Evident ca fiecare isi va pune imaginatia la contributie si ii va face cum ii place si cum ii va veni mai usor. Pana la urma, din comoditate putem intinde aluatul si il taiem sau decupam in diverse forme. Gustul preparatului final conteaza cel mai mult.

Biscuitii cu vin alb sunt gustarea dulce pe care o putem oferi si copiilor fara teama. Alcoolul se evapora in timpul gatirii, pastrand doar aroma influentata si de pudra de scortisoara si pudra de coaja de portocale.

Daca nu avem la indemana pudra organica de coaja de portocale putem sa o inlocuim cu esenta de portocale sau finesse de portocale sau radem 2 lingurite de coaja de portocala bio, dupa ce a fost spalata foarte bine si uscata.

Vinul alb poate fi inlocuit cu un vin roze. Eu l-am folosit in poza pentru ca il terminasem pe cel alb la tura a doua de biscuiti, caci i-am pregatit 2 zile la rand.

Sper sa va placa reteta pe care v-o propun si sa o incercati si voi. Mai multe retete de desert de post gasiti aici.

Daca va plac biscuitii cu vin alb va astept pozele. Le voi publica cu drag.

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru a pregati biscuiti de post cu vin alb:

INGREDIENTE:

(pentru aprox 30-32 biscuiti)

400 g faina

120 ml ulei

120 g zahar tos

120 ml vin alb

5 g praf de copt

1 varf cutit sare

1/2 lingurita pudra de scortisoara

1 lingurita pudra de coaja de portocale

100 g zahar pudra pentru tapetare

PREPARARE:

Punem ingredientele solide intr-un bol si le amestecam pana se omogenizeaza. Intr-un pahar amestecam vinul cu uleiul si le turnam peste ingredientele solide.

 

Amestecam si framantam aluatul pana devine neted si nu se lipeste de maini. Rupem bucati de aluat si le modelam intre palme in forma de snururi pe care le strangem la capete, apoi le lipim. Marimea finala este cam cat ne ia daca lipim degetul mare cu aratatorul.

 

Coacem biscuitii in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 12-15 minute (in functie de puterea cuptorului. La final trebuie sa fie putin aurii pe fund.

Cand ii scoatem din cuptor sunt inca usor moi, asa ca ii manevram cu grija cand ii tavalim prin zaharul pudra ce se va lipi de biscuiti.

 

Ii lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi putem sa ii savuram cu pofta.

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube, unde voi posta curand retete noi, simple si delicioase.

Daca aveti cont de Instagram va astept aici. 🙂

In cazul in care va place sa impartasiti experientele din bucatarie va invit pe facebook in Grupul Gatesc Cu Prietenii

COPANELE DE PUI IN FOIETAJ

$
0
0

O reteta simpla, si gustoasa de copanele de pui in foietaj cu un strat subtire de cascaval sub mantia de patiserie este o propunere delicioasa si frumos prezentata pentru pranzul sau cina in familie. Sunt sigura ca reteta de fata va impresiona si musafirii sau prietenii veniti in vizita la masa. Cei care vor iubi cel mai mult aceste copanele de pui vor fi copiii.

Nu avem nevoie nici de ingrediente speciale si nici de tehnici speciale, oricine poate sa pregateasca aceste copanele de pui imbricate in foietaj.

Reteta are rezultat sigur si nimeni nu avea surpriza de a gasi carnea nepregatita sub foietaj, caci o vom fierbe in prelabil. Cascavalul topit va sigura lipirea foietajului de carne, fiind un liant bun si gustos. Putem folosi mozzarella in locul cascavaluilui sau branza cheddar.

In acest mod reusim sa pregatim si o supa in care adaugam doar taitei/ fidea, dar daca avem rabdare sa pregatim niste galuste de gris sau galuste de faina, lucrurile vor merge usor, caci avem zeama gata pregatita. Daca nu vrem sa folosim zeama in care au fiert copanele pentru supa, putem pastra lichidul la congelator, urmand sa o folosim ulterior daca ne propunem sa pregatim ostropel de pui, tocanite sau pilaf ce au la ingrediente supa de pui. Pentru ca supa sa fie ceea ce cautam vom pune si cateva legume la fiert langa bucatile de pui: morcovi, telina, pastarnac, ceapa.

Ceea ce vreau sa subliniez este fapul ca putem avea doua feluri de mancare delicioase, la pretul unui singur preparat.

Revenind la pregatirea copanelelor, recomand sa le scoatem pielea dupa ce au fost fierte. Dar, daca va place o puteti pastra. Mie mama mi-a cerut in mod expres ca in  bucatile pe care le pregatesc pentru ea sa nu elimin pielea. Din acest motiv 3 copanele sunt mai dolofane.

Copanelele de pui in foietaj pot avea pe post de garnitura un piure de cartofi, cartofi la cuptor, legume sote sau pilaf cu legume.

Dar, le putem oferi si pe post de gustare langa o halba de bere, cand se aduna baietii sa vada un meci.

Mai multe retete cu carne de pui puteti gasi in colectia pregatita special, o postare cu aproximativ 150 retete delicioase ce va asteapta sa le incercati. Daca va plac retetele cu foietaj, atunci va invit sa vedeti ce am pregatit de-a lungul timpului cu acesta in acest link. 

Carnea fiind fiarta putem manca aceste copanele de pui si reci, cu conditia sa fie pregatite cu cateva ore in urma. Le pregatim dimineata si le punem apoi in cosul pentru picnic.

Acum va las sa vedeti de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru copanele de pui in foietaj.

INGREDIENTE:

6 copanele de pui

100 g cascaval ras

2 oua mici sau un ou mare

1 bucata aluat foietaj – 400 g

sare

piper

pentru decor: 

1 lingura seminte mac

1 lingura seminte susan

Optional – pentru supa in care fierbem puiul:

1 ceapa

cateva boabe de piper

2 morcovi

1 felie telina

1 radacina mica pastarnac

1 frunza dafin

PREPARARE:

Punem copanele de pui la fiert in apa cu sare, cat sa fie aproximativ 3 degete peste ele. Optional putem pune niste legume (pastrand nivelul apei cu 2-3 degete peste acestea), iar supa rezultata o pastram in congelator pentru a fi folosita la diverse alte mancaruri sau o transformam in supa cu taitei.

Luam spuma de cate ori este necesar. Cand carnea este fiarta o scoatem din oala si o punem pe o farfurie. Este momentul in care putem scoate pielea de pe carne usor. In acest moment pornim cuptorul la 200°C.

 

Intre timp taiem aluatul de foietaj dezghetat peste noapte in frigider in fasii . Fiecare fasie va fi intinsa cu un sucitor pe lungime, insistand la unul din capete pentru a fi mai lat si a acoperi partea superioara a copanelului. Batem ouale cu sare si piper, apoi trecem puiul prin ele. Radem cascavalul. Ungem fasia de aluat intinsa cu oua, cu ajutorul unei pensule. Imbracam partea superioara a copanelui cu aluat, apoi lasam pe un fund de lemn aluatul si carnea. Presaram pe fasia de aluat cascaval ras, apoi rulam foietajul in jurul copanelului, incercand sa nu lasam distanta, eventual suprapunem putin marginile. Procedam astfel cu toate bucatile de carne.

 

Cu ouale pastrate ungem foietajul, pe ambele parti, apoi le aranjam in tava de cuptor.

Presaram seminte de susan si seminte de mac si coacem copanelele de pui in foietaj in jur de 35-40 minute. Ar fi bine sa rotim tava dupa 15 minute daca cuptorul coace mai tare in spate (asta se intampla la mine de cateva luni).

 

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube, unde voi posta curand retete noi, simple si delicioase.

Daca aveti cont de Instagram va astept aici. 🙂

In cazul in care va place sa impartasiti experientele din bucatarie va invit pe facebook in Grupul Gatesc Cu Prietenii

 

 

 

MANCARE DE TELINA CU MORCOVI SI PORTOCALE

$
0
0

Mancare de telina cu morcovi si portocale este gustoasa, usor de pregatit, cu ingrediente simple si la indemana oricui. Este aromata, usor dulce, seducatoare. 

Aceasta mancare este perfecta pentru zilele de post, pentru vegetarieni sau pentru cei care au un regim de viata vegan.

Este una din cele mai ieftine retete, iar ingredientele pot fi gasite pe tot parcursul anului intr-un supermarket.

Mancare de telina cu morcovi si portocale poate fi consumata simpla, insotita de o salata verde, dar pentru perioadele in care consumam carne poate fi o garnitura delicioasa ce ar insoti o friptura de vita sau un a de porc si ar merge foarte bine si langa un peste.

Toata lumea pregateste mancarea de telina cu masline. M-am gandit ca ceva nou nu ar strica in meniul nostru, asa ca varianta de fata este propunerea mea pentru a incepe postul Pastelui.

Se pregateste atat de usor, incat o sa o va indragostiti de ea. Va arat mai jos cum am pregatit-o, pas cu pas, iar voi veti putea adapta reteta schimband oregano cu cimbru, puteti adauga mai mult usturoi sau putini fulgi de ardei iute.

Daca va place mancarea cu gust dulceag sigur ajung direct la inima voastra. Dar, gustul poate fi schimbat cu putin suc de lamiae, stors proapat peste mancarea din farfurie.

Va echilibra perfect aromele si le va scoate in evidenta.

Mancarea de telina cu morcovi si portocale este savuroasa.

Telina aduce multe beneficii organismului fiind bogata in vitamine si minerale. In stare cruda lupta impotriva colesterulului, cancerului, problemelor de colon si constipatie, ajuta in diete, ii ajuta pe cei care au probleme cu insomniile, sau cei care au probleme legate de pietre la vezica urinara sau biliara. Din fericire chiar si gatita o parte din proprietati raman, dar la un nivel foarte mic.

Ma gandesc sa nu va mai retin atentia si va las mai jos ingredientele si modul de preparare pentru mancarea de telina cu morcovi si portocale.

INGREDIENTE:

(pentru 2-3 portii)

1 radacina mare de telina

2 morcovi medii spre mari

1 ceapa mare

2 catei usturoi

80 ml ulei de masline

sare

piper proaspat macinat

1 lingurita rasa oregano

150 ml suc portocale ( de la 2 portocale mari)

Optional 50 ml apa

1/2 legatura patrunjel verde

Pentru servit:

suc de lamaie

PREPARARE:

Curatam si tocam telina si morcovii. pentru telina am ales cuburi de marime medie, iar morcovii i-am taiat rondele nu foarte groase. Ceapa o tocam marunt, iar usturoiul il pisam.

 

Incingem uleiul si calim ceapa, iar cand aceasta devine sticloasa si moale adaugam usturoiul.

 

Dupa 30 secunde punem telina si morcovii, amestecam bine si le calim impreuna in jur de 2 minute. Asezonam cu sare, piper si oregano.

 

Turnam sucul de portocale si lasam focul la mic-foarte mic. Punem un capac care inchide oala ermetic si lasam sa fiarba in jur de 15 minute. Telina si morcovii vor lasa si ele putin lichid. Amestecam din cand in cand in oala, pentru a nu se lipi.

Dupa 15 minute putem adauga putina apa daca legumele nu s-au inmuiat si continuam sa gatim cu capacul pus inca 5-10 minute. Luam apoi capacul si lasam sa scada lichidul, daca mai exista in oala, apoi oprim focul si adaugam patrunjelul verde tocat marunt.

 

Mancarea de telina cu morcovi suc de portocale poate fi savurata imediat. Eu imi pun si putin suc de lamaie, proaspat stors, dar mama prefera mancarea asa cum este.

Sper ca o sa o pregatiti si voi, sa vedeti cat de buna este.

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube, unde postez retete simple si delicioase.

Daca aveti cont de Instagram va astept aici. 🙂

In cazul in care va place sa impartasiti experientele din bucatarie va invit pe facebook in Grupul Gatesc Cu Prietenii

 


PRAJITURA CU GRIS DE POST

$
0
0

Prajitura cu gris de post este deliciul pe care vi-l propun pentru perioada in care renuntati la oua si lapte.

Se face foarte usor, cu ingrediente pe care le puteti procura din orice supermarket, dar le puteti achizitiona si online daca stati prea mult timp la birou.

Prajitura mea o sa va duca cu gandul la prajiturile orientale (initial aveam de gand sa pregatesc Basbousa), dar este doar o simpla prajitura fara oua, lapte sau iaurt, dar la fel de gustoasa si aromata.

Nu are nevoie nici de apa de portocale sau apa de trandafiri, am pregatit-o astfel incat sa avem aroma de lamiae usor de realizat in siropul ce va transforma prajitura in ceva tare bun.

Putem sa adaugam si putina esenta de lamaie la final, in functie de gusturi, avand grija sa nu exageram cu aroma.

Un alt desert din bucataria arabeasca pe baza de gris este Ma’amoul – niste fursecuri cu crema curmale, aromate portocale si apa de trandafir. Acestea se realizeaza in prese speciale, avand o prezentare finala foarte frumoasa.

Daca va plac retetele de inspiratie arabeasca va invit sa alegeti retete simple si delicioase pe care le-am strans in colectia de retete libaneze in acest link. 

Rezultatul este pur si simplu delicios. Am gustat un cub din marginea tavii gandindu-ma ca nu se va observa ca acesta lipseste, apoi am mai luat unul si inca unul… Chiar atat de buna a iesit!

Mai multe retete de desert de post aveti in aceasta colectie: negresa, salam de biscuit, briose, biscuiti cu vin, biscuiti cu lamaie, coliva, gososi, placinte, prajituri si cateva retete de chec. Toate retetele de post (peste 250) le gasiti in acest link.

Alte prajituri cu gris pufoase, de dulce,  realizate de-a lungului timpului: budinca de gris cu zmeura, galuste de gris cu sos de cirese, budinca de gris, gris cu lapte.  Le puteti salva pentru perioadele in care nu tineti post.

Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul pentru prajitura cu gris de post:

INGREDIENTE:

(tava cu diametrul de 24 cm)

300  g gris

250 ml lapte de cocos bio – nu folosim lapte de cocos in doza metalica!

7 g bicarbonat de sodiu

200 g zahar

2 linguri ulei pentru tapetare vas

2 linguri faina pentru tapetare vas

Pentru sirop:

500 ml apa

250 g zahar

sucul de la 1/2 lamaie

putina coaja de lamaie bio (1 feliuta)

Pentru decor:

fulgi de nuca de cocos

PREPARARE:

Punem intr-un bol grisul, zaharul tos si bicarbonatul.Le amestecam putin, apoi turnam laptele de cocos si continuam sa amestecam pana obtinem o compozitie omogena.

 

Turnam aluatul in tava si trasam viitoarele cuburi de prajitura. Recomand hartia de copt doar pe margini, fundul tavii va fi tapetat cu ulei si faina. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 minute, sau pana devine aurie si se intareste la suprafata.Cu 5 minute inainte sa scoatem prajitura punem la fiert siropul de apa cu zahar. Il lasam sa fiarba la foc mediu 4 minute, adaugam sucul de lamiae si coaja de lamiae si mai fierbem 1 minut.

 

Intre timp scoatem prajitura din cuptor si taiem cuburile urmand desenul ralizat inainte de coacere. Turnam treptat siropul fierbinte peste prajitura calda cu un polonic mic, avand grija sa nu lasam o portiune din aceasta fara sa fie umezita. Punem pe fiacre cub de prajitura putina nuca de cocos.

 

Scoatem prajitura din tava cand s-a racit si o aranjam pe un platou.

Este mega delicioasa, insiropata si aromata, asa ca va invit si pe voi sa o incercati cat de curand.

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube, unde postez retete simple si delicioase.

Daca aveti cont de Instagram va astept aici. 🙂

In cazul in care va place sa impartasiti experientele din bucatarie va invit pe facebook in Grupul Gatesc Cu Prietenii

BUDINCA CU CACAO DE POST

$
0
0

Budinca cu cacao – reteta de post – este varianta delicioasa a unuia din cele mai iubite deserturi ale copiilor.

Budinca este desertul care sta la baza multor altor deserturi, fiind folosita in cremele pentru torturi, prajituri sau tarte. Chiar si in varianta de post poate fi folosita, adaugand unt de cocos, crema de cocos, smantana vegetala de frisca de calitate (poate pare un pleonasm, dar exista mari diferente intre tipurile de astfel de smantana care se gasesc in comert).

Reteta de fata este pregatita cu ingrediente sanatoase (laptele de cocos si pudra de cacao sunt in varianta bio), decorul este din fructe, fulgi de cocos si migdale, asa ca putem spune ca budinca aceasta este poate unul din cele mai bune deserturi cu care ne putem rasfata in perioada postului si este potrivita copiilor de peste 2 ani in varianta cu zahar. Puteti folosi mai putin zahar sau inlocuitor pentru copiii mai mici.

Pentru a pregati budinca de cacao nu avem nevoie de multe ingrediente. Se face foarte usor. In maxim 10 minute avem desertul pregatit si il putem pune in cupe. Asteptam sa se raceasca, apoi il putem decora sau il mancam simplu.

Budinca fiarta de cacao de post este simpla, rapida, iar crema fina este delicioasa si aromata.

Eu am folosit lapte de cocos pentru aceasta budinca cu cacao, dar la fel de bine puteti apela la alte variante de lapte vegetal: lapte de soia, lapte de orez, de migdale, caju. Aceste tipuri de bauturi sunt folosite si de catre cei care au alergii la lactoza sau gluten. Nu sunt doar variante sanatoase, sunt si gustoase.

Daca vreti sa va inspirati pentru a pregati si alte retete de post, va invit sa vedeti colectia mea de retete de dulciuri de post in acest link, iar pentru restul de retete de aperitive/gustari, supe sau mancaruri de post aveti acest link.

Deserturile prezentate in pahar mi se par de efect, asa ca puteti sa va inspirati si din ceea ce am prezentat in anii trecuti: cupe cu crema de vanilie, piscoturi si fructe,   desert cu mascarpone si zmeura (in varianta de post putem folosi aceasta budinca si biscuiti de post), desert cu banane si migdale, cheesecake cu coacaze negre, mousse de ciocolata, mousse de Nutela cu banane, si altele.

 

Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de prepaarre pentru budinca de cacao – reteta de post:

INGREDIENTE:

(pentru 2 persoane)

500 ml lapte de cocos – NU FOLOSIM LAPTE DE COCOS IN DOZA METALICA!

200 g zahar / poate fi si zahar de cocos

25 g faina

25 g amidon

10 g pudra de cacao neagra

1 pachet zahar vanilinat – optional

Pentru decor: 

1 lingurita nuca de cocos

1 lingurita fulgi migdale

fructe de padure

PREPARARE:

Punem intr-un bol toate ingredientele solide (cu exceptia zaharului) si le amestecam. Turnam peste ele 100 ml lapte de cocos si amestecam pentru ca acestea sa nu faca cocoloase.

 

Incalzim laptele de cocos cu zaharul, il turnam in bolul cu ingrediente solide si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.

Reintoarcem laptele la fiert, la foc mic spre mediu, amestecand continuu pana se ingroasa si obtinem budinca. Luam vasul de pe foc si impartim budinca in pahare/cupe/ boluri.

 

O lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei (nu ia mult timp acest lucru), apoi decoram dupa imaginatie.

Eu am ales pentru decor cu nuca de cocos, fulgi de migdale si fructe de padure.

Sper sa va placa si sa o pregatiti si voi.

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube unde postez retete simple, usor de pregatit, dar foarte bune.

Daca aveti cont de Instagram va astept aici.

Daca va place sa impartasiti retetele voastre si altora, va invit in grupul Gatesc Cu Prietenii. 

 

 

 

CARTOFI COPTI CU CRUSTA DE MALAI

$
0
0

Zilele trecute vorbeam cu o prietena despre zecile de retete si variante de cartofi pregatiti la cuptor si mi-am dat seama ca nu postasem inca reteta de cartofi copti cu crusta de malai.

Eu ii pregatesc in general cu cuburi mici de unt imprastiate peste cartofi, dar pe acestia i-am facut in varianta de post, doar cu ulei si au iesit la fel de buni.

Partea buna a cartofilor pregatiti la cuptor este ca ii punem  sa se faca cand stam cu prietenii la masa, in momentul in care servim aperitivele. Nu vrem sa le oferim niste cartofi incalziti, asa ca ii punem la cuptor inainte sa ne asezam la masa.

Si sunt sigura ca nu se supara nimeni daca ma uit din cand sa vad in ce stadiu sunt, iar mirosul apetisant din cuptor invadeaza deja bucataria.

In lista de ingrediente veti gasi pudra de usturoi. O prefer usturoiul proaspat in aceasta reteta, caci poate deveni amar daca se gateste excesiv si nu vreau sa stric bunatate de cartofi.

Cartofii astia ori iti plac, ori nu. Eu sunt fan cartofi copti, aproape in orice varianta, asa ca atunci cand i-am descoperit m-am indragostit de ei. Dar, asta spun despre toate retetele mele de cartofi.

Fiul meu stramba din nas la cartofii copti cu crusta de malai, dar nu ii refuza. Pentru el cartofii cei mai buni la cuptor au parmezan, usturoi si patrunjel. Sotul meu ii adora pe cei cu rozmarin.

Nu stiu pe nimeni care sa refuze o portie de cartofi la cuptor. Daca vreti si alte idei va propun sa vedeti cum am pregatit cartofi wedges, cartofi libanezi batata hara, cartofi noi copti cu seminte, cartofi hasselback, cartofi cu rozmarin in untura de gasca, cartofi cu untura de porc si rozmarin, cartofi picante cu mustar si miere de albine (Doamne, ce buni sunt!), cartofi dulci cu usturoi si parmezan, cartofi noi cu ceapa rosie si rozmarin. Ii gasiti pe toti dand un simplu search pe blog.

Varianta aceasta taraneasca, ca pe vremea bunicii, merge foarte bine langa o halba de bere si o friptura buna. Dar, in perioada postului, langa ei ajunge o salata verde sau o salata de rosii cu cstraveti. Copii vor fi incantati de un sos (ketchup sau mujdei).

Cartofii copti cu crusta de malai  au coaja crocanta, dar miezul este moale si pufos. Nu ma abtin niciodata sa nu mananc primul cartof fierbinte, proaspat scos din cuptor. Aproape ca imi arde limba, dar pofta este prea mare.

De aceea, nu va mai retin atentia si va las mai jos ingredientele si modul de preparare prezentatat in imagini, pas cu pas.

INGREDIENTE:

1 kg cartofi albi

1 lingurita sare

1/2 piper proaspat macinat

1 lingurita pudra de usturoi (usturoi granulat)

1 lingurita rasa oregano uscat

1 lingurita rasa busuioc uscat

1/2 lingurita boia afumata

1/2 lingurita boia dulce

200 g malai

150 ml ulei + 2-3 linguri ulei pentru tava

PREPARARE:

Dam drumul cuptorului la 200°C. Pana se incalzeste acesta, putem pregati cartofii. Intr-un bol punem toate condimenetele. Nu adaugam inca malaiul. Turnam uleiul peste acestea si le amestecam pana se omogenizeaza.

 

Curatam cartofii de coaja si ii taiem in felii mai groase. In functie de marimea acestora ii putem taia doar in jumatate, in sferturi sau in 6. Punem cartofii peste uleiul cu condimente si amestecam incercand sa acoperim cat mai bine toti cartofii.

 

Presaram treptat malai (in 2-3 transe), amestecand usor pana acoperim toti cartofii. Ungem tava cu putin ulei, punem cartofii in tava, ii acoperim cu o hartie de copt si ii lasam sa se coaca timp de aproximativ 40-45 minute, intorcand tava dupa 20 minute, moment in care renuntam si la hartia de copt.

 

Cand ii scoatem din cuptor vor avea o crusta crocanta si miezul moale. Sunt geniali acesti cartofi.

Ii mancam imediat, insotiti de o salata verde, salata de rosii sau un sos de usturoi.

Spor la pregatit cartofi copti in crusta de malai.

Daca va plac retetele mele va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube, unde postez retete simple si deliciose.

Daca aveti cont de Instagram, ma puteti gasi aici.

 

In cazul in care va place sa impartasiti retetele voastre si altora va invit sa va inscrieti in grupul Gatesc cu Prietenii.

 

 

 

SALATA FESTIVA DE OREZ CU LEGUME

$
0
0

Salata festiva de orez cu legume este un pilaf de orez cu legume prezentat intr-o forma  frumoasa, ca o salata ce poate fi servita simpla sau pe post de garnitura. Pilaful de legume este gustos si arata foarte apetisant cu bogatia de legume pe care le contine: morcovi. ardei gras rosu, mazare, fasole verde, boabe de porumb, ceapa, patrunjel verde.

Alta salata de orez cu legume (crude) gasiti aici, dar va poate inspira si salata de orez cu ciuperci si merisoare sau cea cu porumb si broccoli. O prezentare eleganta am facut si pentru pilaful sarbesc, un pilaf cu legume si ciuperci foarte gustos.

In familia mea se consuma orez destul de des, iar acest lucru se observa din bogatia de retete pregatita cu acesta. Daca dati o cautare pe blog veti gasi multe retete de orez ce au insotit carnea de pui, dar si retete se risotto (am aici chiar si o reteta de post de risotto in varianta dulce, cu nuca de cocos) .

Pentru acest pilaf de legume prezentat ca o salata festiva am folosit atat legume proaspete cat si legume congelate.

Imi plac mai mult legumele congelate decat cele din conserva. Isi pastreaza culoarea frumoasa si se gatesc rapid. Ma gandesc in mod special la mazare, care are are o culoare mai urata in conserva, in timp ce cea congelata are o culoare verde proaspata si frumoasa.

Este important sa tinem cont de timpii de gatire ai legumelor proaspete, iar daca folosim unele din conserve/ congelate acestea se adauga spre final, au nevoie doar de 3 minute de gatire (un timp prea mare inseamna fierbere excesiva, se terciuisesc, isi pierd gustul si aspectul).

Pentru a-i da un aspect frumos, festiv, punem pilaful in forma rotunda in care gatim de obicei prajituri (guguluf). Apasam bine cu lingura pe masura ce adaugam orezul in aceasta si il lasam in jur de 4-5 minute sa se aseze inainte de rasturna pe un platou orezul.

Pentru ca acesta sa iasa foarte frumos, am desprins usor cu un cutit cercul interior si marginea exterioara. Am pus o farfurie peste forma, apoi am rotit totul, tinand cu mana farfuria lipita de forma rotunda. Pilaful de orez o sa cada frumos pe farfurie. Umplem gaura cu parunjel verde sau betisoare de legume (morcovi, ardei gras, dovlecei).

Iata de ce ingrediente aveti nevoie si modul de prepaarre pentru pilaful de legume prezentat ca o salata festiva:

INGREDIENTE:

200  g orez

650 ml supa legume/ apa

3 linguri ulei masline + 2 linguri ulei floarea soarelui

1 ceapa mare tocata fin

1 morcov mediu

1 felie medie ardei gras

100 g mix legume congelate (boabe porumb, morcov, mazare, fasole verde, ardei gras)

sare

1/2 lingurita boabe de piper

1 frunza de dafin

PREPARARE:

Cantarim orezul, tocam ceapa, apoi masuram cantitatea de ulei. Poate pare mult ulei, dar acesta este absorbit de orez si va avea un gust foarte bun. Ganditi-va la pilaful cu carne de pui de tara, un pui ce are multa grasime sub piele. Acea grasime asigura gustul perfect al pilafului. Aici avem un pilaf de post si asiguram grasimea folosind ulei. Calim ceapa cu un praf de sare, apoi punem orezul si calim si pe acesta in jur de 2 minute.

 

Stingem orezul cu supa de legume sau apa. Adaugam o frunza de dafin peste orez, apoi punem morcovul taiat cuburi foarte mici , boabele de piper si ardeiul gras.

 

Punem capacul si lasam  sa fiarba in jur de 20 minute la foc mediu spre mic. Amestecam din cand in oala – daca avem o oala buna nu se lipeste. Gustam si adaugam sare dupa gust. Cu cateva minute inainte sa luam orezul de pe foc adaugam legumele congelate si lasam oala fara capac sa se fiarba si aceastea. Daca este nevoie mai adaugam foarte putina supa legume/ apa la fiert. Cand pilaful de legume este gata il luam de pe foc si presaram patrunjelul verde tocat matunt. Amestecam pentru a omogeniza si turnam totul untr-un vas cu forma rotunda, cu gaura in mijloc (forma in care faceti guguluf), apasam cu lingura fiecare strat de orez adaugat si lasam 5 minute sa se odihneasca.

 

Pentru a pastra forma frumoasa desprindem usor cu cutitul marginile (atat la interior cat si exterior (plimbam cutit pe cercul interior ca la prajitura). Punem o farfurie/ platou si rasucim tinand cu mana farfuria. Pilaful o sa cada frumos pe farfurie.

Nu mi-am putut face singura poze cu aceasta etapa, dar sper ca se intelege ce aveti de facut.

Va doresc pofta buna si sa va bucurati de aceasta salata festiva de orez cu legume pe care noi am mancat-o langa copanele de pui in foietaj.

Daca va plac astfel de retete simple si usor de pregatit va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube. Va puteti abona aici.

Daca aveti cont de Instagram va astept aici

Si, daca va place sa impartasiti retetele pe care le realizati va astept pe facebook, in grupul Gatesc cu Prietenii. 

PUI CU LEGUME LA CUPTOR – RETETA DIETETICA

$
0
0

Reteta dietetica de pui cu legume la cuptor este cea mai buna solutie pentru cei care trebuie sa tina regim alimentar, evitand prajelile si anumite legume care creaza disconfort abdominal.

Reteta de pui gatita dietetic este perfecta atat pentru cei care sunt la regim de slabire, cat si pentru cei care au probleme digestive (gastrita, ulcer, recuperari dupa diverse operatii, sindrom colon iritabil). 

De doua saptamani incerc sa gasesc solutii pentru a evita prajirea in ulei si folosirea unei cantitati foarte mici ulei in procesul de gatire. Avand in vedere faptul ca ma la dispozitie o plaja mai restransa de legume pentru consum timp de o luna, am ales sa gatesc cu cele care imi plac si le-as fi folosit oricum: dovlecei, vinete, morcov, ardei, rosii (fara pielita si seminte –  asa ca am ales sucul de rosii) si ardei.

Mi-am pregatit la pranz o supa clara de pui cu taitei de casa, iar carnea am gatit-o apoi la cuptor cu aceste legume.

Reteta de fata este banala si usor de pregatatit, dar rezultatul este surprinzator de bun si gustos, asa ca am mancat cu pofta si a doua zi.

In general incep retetele prin calirea cepei si a morcovului in ulei incins. De data aceasta am pus 2 linguri de ulei si 150 ml apa peste elegume. Le-am fiert la foc mic, cu capac, pana cand acestea s-au inmuiat si s-au  gatit.

Vinetele le-am taiat felii, le-am sarat si le-am lasat intr-o sita pentru a lasa lichidul amar sa se scurga, apoi le-am oparit 1 minut.

Asa cum spuneam mai sus, pulpele de pui au fost deja fierte intr-o supa. Din acea supa am imprumutat 200 ml de lichid, pentru a avea un sos gustos.

Dar, nu va mai retin atentia si va las sa vedeti care sunt ingredientele de care aveti nevoie si modul de preparare pentru pui dietetic cu legume la cuptor.

INGREDIENTE:

2 pulpe pui

1 ceapa mare

2 morcovi mari

1 felie telina

2 linguri ulei

100 ml apa

1 zucchinici mic

1 vanata foarte mica

1/2 ardei gras rosu

200 ml suc de rosii

200 ml supa pui

sare

piper proaspat macinat

1 lingura oregano

PREPARARE:

Punem intr-o tigaie sau oala cu capac ceapa tocata foarte marunt impreuna cu morcovul si telina rase prin gaura mica a razatoarei. Adaugam 2 linguri ulei si 150 ml apa. Acoperim cu un capac si le lasam la foc mic pana se gatesc, devenind moi. In functie de marimea vasului in care gatim ajustam cantitatea de apa, adaugand cat este nevoie, dar la final, dupa gatire, nu trebuie sa ramana in vas lichid. Jumatate din cantitatea de morcovi cu ceapa si telina o punem pe fundul unui vas termorezistent.

 

Taiem vinetele felii subtiri si le saram, le lasam 30 minute intr-o sita, apoi le oparim 1 minut si le scurgem. Taiem dovleceii rondele, iar ardeiul gras cubulete. Aranjam cate un strat de dovlecei, vinete si ardei in vasul termorezistent, turnam sucul de rosii, apoi repetam aranjarea straturilor de legume: morcovi, dovlecei, vinete, ardei gras.

 

Turnam peste legume supa si asezonam cu sare, oregano si putin piper.

 

Punem pulpele de pui peste legume (aici apar si aripile ), acoperim vasul si coacem 15 minute la 200°, luam capacul sau folia si mai gatim in jur de 10 minute sau pana se rumeneste usor carnea.

 

Mancam imediat, presarand patrunjel verde, proaspat tocat.

Cu o reteta ca aceasta regimul alimentar nu este o problema, avem parte de un adevarat rasfat in farfurie.

Sa va fie de folos!

Viewing all 2169 articles
Browse latest View live